Ромски деца подаряват „Учебник по доброта на депутати и министри
Ромски деца подаряват „Учебник по доброта на депутати и министри / снимка: Dariknews.bg,
Ромски деца подаряват „Учебник по доброта" на депутати и министри
77071
Ромски деца подаряват „Учебник по доброта" на депутати и министри
  • Ромски деца подаряват „Учебник по доброта" на депутати и министри

Ромски деца ще подарят "Учебник по доброта" на всички депутати и министри.

Инициативата е на великотърновския център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" в отговор на антиромското говорене в парламента.

Книжката ще бъде връчена на българските управници по повод ромската Нова година, която се чества на 14 януари, обясни председателят на център "Амалипе" Деян Колев.

Учебникът по доброта е написан от ромски деца от ОУ „Г.С. Раковски" в търговищкото село Голямо Ново. Книжката съдържа около 50 разказа. Малките автори описват случки, разказващи за добрите неща в живота. За написването им ги провокирала тяхната учителка Славка Георгиева, която търси интересни начини да подобри езиковата им култура по български език, поясни Колев.

Около 15 възпитаници на училището в Голямо Ново споделят интересни случки за доброто. Книжката е издадена в 1000 екземпляра със съдействието на център „Амалипе". „Надяваме се с това прекрасно четиво да накараме депутати и министри да променят говоренето, мисленето и мълчанието си", коментира още Деян Колев.

В училището в Голямо Ново се обучават около 130 деца, всички от ромския етнос. Преди две години школото било известно с това, че е на последно място в класацията за външно оценяване, оповестявана от Министерството на образованието. По инициатива на неправителствената организация, през последната година в учебното заведение са стажували студенти от специалност „Педагогика" към Великотърновския университет. Към момента училището е в средата на класацията за учебните заведения от Търговищка област, отбеляза Колев.

Той коментира още, че проблемът с нападения над екипи на Спешната помощ е реален, но е недопустимо този престъпен акт да бъде определян като етнически. Той посочи, че не е редно от отделни случаи да се прави извод за една общност. Представителите на "Амалипе" отчетоха дейностите на Центровете за развитие на общността, създадени в населени места с концентрация на ромско население.