Родните ни депутати навъртели над 800 000 километра за половин година
Родните ни депутати навъртели над 800 000 километра за половин година / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

За половин година българските депутати са обиколили Земята повече от 20 пъти. От началото на мандата на 42-рото Народно събрание през май до края на ноември народните представители са пропътували със служебните си автомобили точно 806 708 километра, съобщава bTV.

След края на заседанието всеки петък депутатите тръгват към избирателните си райони. Този с най-много пропътувани километри е председателят на Комисията по вероизповеданията Пламен Славов от БСП - с близо 25 000 километра.

Той е следван от съпартиеца си Пламен Желязков от Добрички избирателен район, с над 22, 500 километра. Депутатът от ДПС Хасан Хаджикасан е от Великотърновски избирателен район и той е изминал за половин година над 21 000 километра, атакистът от Монтански район Адриан Асенов е навъртял над 20 700 хиляди километра, а Емил Костадинов от Коалиция за България с около 300 по-малко.

Социалистът Пенко Атанасов, който традиционно попада в челните места на най-пътуващите депутати, този път не е сред първите. Може би, защото избраният от Бургас депутат влезе малко по-късно в това Народно събрание, на мястото на свой колега. „Пожелавам на първия да прави това, което аз съм правел, когато към бил първи - обикалях своя район и надявам се да съм се справил добре", коментира Атанасов.

Някои депутати са предпочели да ползват личните си автомобили, за да отидат до избирателните си райони. Техните пътни разходи са за над 450 000 лева. С личната си кола до района си пътува и „герберката" Даниела Дариткова.

„Аз се прибирам всеки петък до Смолян. Мога да направя една груба сметка по километража на колата - започнах на 20 000 километра, сега съм на 150 000", коментира тя.

За квартирни и дневни изплатените средства от бюджета на парламента са около 208 хиляди лева.