Роднини на бившия ректор на МУ са получавали хонорари от университета
Роднини на бившия ректор на МУ са получавали хонорари от университета / DarikNews.bg, архив
Роднини на бившия ректор на МУ са получавали хонорари от университета
90031
Роднини на бившия ректор на МУ са получавали хонорари от университета
Роднини на бившия ректор на МУ са получавали хонорари от университета
  • Роднини на бившия ректор на МУ са получавали хонорари от университета
  • Роднини на бившия ректор на МУ са получавали хонорари от университета

Съпругата, дъщерите и сестрата на бившия редктор на Медицинския университет акад. Ваньо Митев са получили хонорари за над 15 000 лв. от граждански договори, сключени с Медицинския университет в София. Това съобщиха от прокуратурата във връзка с разследването на злоупотребите във висшето училище, установени от одита на образователното министерство.

Обвинение срещу бившия ректор все още не е повдигнато, но предстои скоро той да бъде разпитан от разследващите. Освен нерегламентирани договори за реклама на българското образование в чужбина, които са стрували над 1 млн. лв. на университета, прокуратурата проверява и редица екзотични командировки, които бившият ректор е заплатил със служебни пари.

В нарушение с всички наредби за последните две години МУ-София е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти. Те са приети в университета без задължителните изпити по химия и биология, а единственият им тест е бил по английски език.

В чужбина студентите са заплащали неизгодната за стандартите на университета такса от 1000 евро на година. Освен това висшето училище е сключвало договор за образователен франчайз с физически и юридически лица с цел популяризиране на българското образование в чужбина.

Кунева за злоупотребите в МУ: Прокуратурата ще си свърши работата

Разследващите са установили, че на такива договори са били трима от студентите в университета, които освен хонорари от по 100 000 евро са се обучавали на преференциални такси за обучение в университета.

Само от началото на годината за реклама на медицинския университет в чужбина е похарчен над един милион лв.

Освен това разследването е установило и разходи на бившия ректор от личен характер. Оказва се, че освен купения със служебни пари през 2014 г. високопроходим "Range Rover Sport 4х4" Ваньо Митев е посетил и редица екзотични дестинации, попаднали в графата „командировки", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Обстоятелствата, които са изложени в одитния доклад, сочат липса не само на финансова обосновка за този разход, но и на документи или най-малкото отчети за това какво е свършено по време на командировка в Доминиканската република например, както и в Чили, Оман, Токио, кубинската столица Хавана", каза Арнаудова.

В разследването до момента прокуратурата е установила, че само през 2016 г. Ваньо Митев е получил около 63 хил. лв. като хонорари по граждански договори от МУ. Освен него на същия принцип около 15 хил. лв. са си разделили съпругата му, двете му дъщеря и сестра му.

Значителни хонорари са получили и бившият главен секретар на университета, както и главният счетоводител. Над 80 хил. лв. пък са платени на външна IT- фирма, както и на юристконсулти въпреки наличието на щатни такива в университета.

Срещу Митев все още няма повдигнато обвинение.