/ БГНЕС
София е домакин на рибен пазар с прясна риба и морски дарове. Той е в центъра на града на ул. „Оборище“, започна вчера и ще продължи и днес на Никулден до 20:00 часа.

БГНЕС

„Това е търговски рибен фестивал и има интерес, особено сега около този мой хубав, любим празник. Идеята му е точно такава да се запознаем ние като потребители с производство на българска риба и аквакултури”, каза Ники Станоев.

БГНЕС

Според него има интерес, на хората им е любопитно, взимат. „Не е само идеята на пазарското - да дойдеш да си напазариш и да приготвиш нещата”, посочи актьорът.

БГНЕС

Организаторите вече казаха, че посетителите ще могат да купят директно от производителите риба и аквакултури като пресен шаран, сулка, щука, пъстърва, сом, акула, веслонос, моруна, есетра, лаврак, ципура, чернокоп, както и мариновани риби, перли от водорасли, различни видове хайвер и други.

БГНЕС

Тук като част от това, което правят са кулинарни демонстрации. Самият Ники Станоев посочи, че вече рибата е поне два пъти седмицата в неговото менюто. Той каза, че досега са били във Велико Търново, Кърджали, Габрово и Враца.

Рибният пазар е част от промоционалната кампания „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“, организирана от Министерство на земеделието, харните и горите. Тя има за цел да постигне положителна промяна в потребителското поведение и навици, като се увеличи консумацията на риба и рибни продукти от населението у нас.
БГНЕС