/ iStock/Getty Images
До вечерта на 10 август Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса ще трябва да изпратят указания към личните лекари как да процедират, ако липсва ваксината за бебета, която е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б. Това гласува парламентарната комисия по здравеопазване.

Липсва една от задължителните ваксини за бебета, обявиха кога се очаква доставка

Ваксината е включена в задължителния Имунизационен календар. В указанията трябва да е посочено дали лекарите ще трябва да изчакат нова доставка на ваксината.

На 1 август от Министерството на здравеопазването отговориха, че ведомството е информирано за предстоящо забавяне на доставката на 65 000 дози от изпълнителя по договора, но прави всичко възможно в най-кратки срокове да бъде решен проблемът с доставката и до две-три седмици се очаква да има наличности от ваксината.

Всяка седмица, до сряда, Министерството на здравеопазването ще трябва да подава информация към здравната комисия за липсващи в България лекарства. Целта е комисията да разполага с тази информация преди четвъртък, когато се провежда редовното ѝ заседание и да може да реагираме, ако се налага, чрез бързи промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, гласува още комисията.

Комисията гласува още министърът на здравеопазването да изготви нормативни промени, чрез които ясно да се регламентира изписването на лекарства по електронен път, за да може да има по-голяма проследимост и "да виждаме как така влизат в България, а не достигат до пациентите", каза председателят на комисията проф. Костадин Ангелов.
Десислава Пеева/БТА