Решението за демонополизация на Касата няма да е готово до 15 март
Решението за демонополизация на Касата няма да е готово до 15 март / netinfo

Университетските, областните и специализираните болници, както и санаториумите не трябва да бъдат приватизирани, те трябва да останат под защита на държавата, тъй като това е гръбнакът на здравеопазването. Такова становище изрази в предаването „Седмицата” на Дарик радио министър Радослав Гайдарски, като припомни, че това е и становището на Министерството на здравеопазването и на Министерски съвет, но въпросът ще се реши от Народното събрание.

Когато една болница трябва да се приватизира, ще има критерии, по които да става това. За улеснение на общините Министерството на здравеопазването трябва да изготви препоръчителен списък от критерии, обясни Гайдарски. Той каза, че решението за демонополизацията Здравната каса няма да е готово до 15 март, каквито твърдения имаше в медийното пространство.

Министърът подчерта, че слуховете за закриването или продаването на около 150-200 болници не са верни: „Ние просто освобождаваме тези здравни заведения и ги даваме на общинските съвети, на кметовете, да решат съдбата им по-нататък”.

Министър Гайдарски коментира в ефира на Дарик и случаят с д-р Марио Сарафов от Клиниката по урология към „Пирогов”, който бе задържан с 60 лв. подкуп след операция на Шесто Районно полицейско управление и Икономическа полиция. „Това като явление е по-тежко от корупция, защото корупцията може да бъде еднократен акт, сделка за определена сума, докато тук има цяла организация и тя не е била еднократна”, каза здравният министър.

Проф. Гайдарски направи разграничение между рекет и доброволно даване на подарък на лекуващия лекар от страна на пациента: „Едно е, когато пациентът е доволен и подари доброволно на лекаря си нещо, и съвсем друго, когато докторът го преследва и иска парите на всяка цена предварително”.