/ БГНЕС
Рекорден трафик от моторни превозни средства отбелязва „Дунав мост“ 2 в последните девет години, съобщи директорът на смесеното българо-румънско дружество „Дунав Мост Видин-Калафат“ Людмил Димитров. 

Днес заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов инспектира трасето по Е-79 към Видин и граничния пункт на „Дунав мост“ 2. Той се срещна и разговаря с представителите на всички институции, имащи отношение в организацията на движението и преминаването по съоръжението. 

Трафикът продължава да е натоварен. Дневно на пункта на излизане от България преминават над 1100 товарни автомобила и над 1300 леки автомобила и бусове. Също толкова натоварен е трафикът от Румъния към България, констатира заместник-министърът. Трафикът е увеличен от два до три пъти над обичайното. 

Заместник-министър Найденов провери изпълнението на набелязаните преди месец мерки за намаляване на опашките и облекчаването трафика на границата.

"Търсим съвместно с румънската страна трайни решения за облекчаване на трафика", каза пред журналисти след проверката зам.-министър Найденов. Той допълни, че е доволен от това, което е видял на пункта и е създадена добра организация от институциите за преодоляване на интензивния трафик.

Найденов каза още, че е проверил изпълнението на набелязаните преди месец мерки, които трябва да се изпълняват заедно с румънската страна. Той уточни, че днешната проверка е по инициатива на транспортния министър и вицепремиер от служебното правителство Христо Алексиев и е по повод създалата се ситуация и търсене на пътища за облекчаване на тежкотоварния трафик - ситуация, която периодично се повтаря.

"Българската страна е представила на румънската страна проект за споразумение по отношение изпълнение на постигнатите споразумения за съвместен граничен контрол. Към момента още се чака реакция на предоставените документи от румънска страна. Само преди месец на 23 юли бяхме тук и подготвихме всички необходими документи със заинтересованите институции от Видинска област - полиция, областна и общинска управа, митница и гранична полиция", каза Найденов и допълни, че всички са се обединили около това, че трябва максимално бързо да се ангажира румънската страна по отношение осъществяването на съвместни гранични проверки на пункта.

Идеята е да се създаде работна група за реализирането на тези съвместни проверки, които ще доведат до трайно решение за облекчаване на трафика.

В проекта „категорично сме заложили възможности за разделяне на тежкотоварния от лекотоварния трафик, увеличаване на броя на везните за претоварване“, съобщи Найденов. По този начин ще може да се увеличи капацитетът за преминаване. В дългосрочен план, допълни министърът, се работи по темата за буферните паркинги в цялата Видинска област и това вече има своето решение на национално ниво. Уточнени са местата на буферните паркинги по границите в посока изход от България, което значително ще облекчи трафика. Зам.-министър Найденов призова шофьорите за използват тези буферни паркинги.

Николай Найденов съобщи, че в най-близко време се подготвя среща между вицепремиерите на България и Румъния, и се надява, че реализирането й ще е поредната стъпка, която ще даде стимул в развитието на българо-румънските взаимоотношения с цел постигане на изпълнение договореностите в Шенгенското пространство за съвместен граничен контрол, който би облекчил преминаването през граничния контролно-пропускателен пункт Видин - Калафат.
БТА