/ ThinkStock/Getty Images
Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация (СБПЛР) в Перник, чиято продажба временно бе спряна след намеса на здравния министър, е възможно отново да бъде обявена на търг. Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Венцислав Чунов. По думите му борчът на болницата към НАП възлиза на около 450 000 лв. Приходната агенция настоява до 20 януари да се внесе 20% от дълга, след което остатъкът да бъде погасен на пет равни вноски. В противен случай сградата ще бъде обявена отново на търг, заяви д-р Чунов.

СБПЛР в Перник е правоприемник на строен от мината профилакториум през 1959 г. Сградата е четириетажна, масивна, с разгъната застроена площ 11 000 кв.м. На три етажа има по 18 стаи с по 2-3 легла, всяка със самостоятелен санитарен възел. В цяло крило на болницата е разположена физиотерапия, здравното заведение има и голям физкултурен салон с 6 м височина, огромна столова, кухни, пералня, работилници и дори киносалон. Завидна е и базата за водолечение - басейн с приспособления за спускане на тежко болни в инвалидни колички, сауна, тангентори, вани, които обаче не работят. От 1970 г. до 1990 г. профилакториумът е бил база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация - Овча Купел, София. В момента община Перник е едноличен собственик на капитала.

Сега тук се лекуват болни от инсулт, инфаркт, посттравматични състояния и др. Здравното заведение има проблем и с отоплението. Закупеният през 2015 г. мощен котел на пелети оттогава стои неизползваем. Съоръжението е предназначено да захрани цялата сграда и е купено за 150 000 лв. по програма за енергийна ефективност. Не са правени обаче 72-часови проби, защото обновената част от отоплителна инсталация на сградата няма да издържи на мощността на котела, обясни председателят на общинския съвет Иво Савов.

По думите му съоръжението частично е ограбено, но щетите са възстановими. Община Перник не е продължила работата си по проекта за енергийна ефективност, за който е имала одобрение, коментира общинският съветник Милан Миланов. Общината обаче е предявила съдебни претенции спрямо изпълнителя на договора за поставяне на котела на пелети и делото е спечелено на първа инстанция.

В момента новата парна инсталация не работи, в стаите са поставени електрически печки, а коридорите на здравното заведение са студени. Ако общината вложи немного средства в отоплението на сградата, възстановяване на кало- и водолечението, болницата ще се напълни и ще бъде на печалба, убеден е д-р Чунов. Според него в противен случай здравното заведение ще продължи да затъва.

Само за една година с 10% се е увеличил броят на пациентите, посочи старшата сестра Ани Николова. Заетостта на легловата база от 29 процента е нараснала на 39 процента. По думите й разходите са сведени до минимум. Сега персоналът на болницата наброява 36 души, от които 6 са лекари, седем са медицински сестри, 8 санитари, един магистър-фармацевт, двама кинезитерапевти и др. Прекратени са били договорите с шестима лекари, както и гражданските договори с медицински сестри, премахнати са нощните дежурства, посочи д-р Чунов.

Около 80% от сградата в момента не се използва и липсата на отопление засега се явява непреодолима пречка за повишаване на ефективността на болницата, категорични са от ръководния екип. Водени са разговори за лечение на чужденци, които обаче са завършили неуспешно именно заради проблема с отоплението.

Здравното заведение разполага с 25 дка двор в подножието на местната планина Голо бърдо. Десет декара от двора са заложени заради банков заем, теглен за направа на неработещата парна инсталация. Без да се е продала сградата, само ако бъде обявен търг, този заем става изискуем и земята от ипотекираните 10 дка ще се продаде за едва 120 000 лв., твърди д-р Чунов.
НАП обяви за продан през ноември миналата година сградата на СБПЛР. Търгът бе насрочен за 18 декември 2018 г. при първоначална цена 4 934 762 лева и впоследствие бе отменен.
"Интересното е, че сградата се обявява на търг, след като започнахме да изплащаме задълженията си и всички пари по линия на Здравната каса отиват за погасяване на дълга", коментира д-р Чунов. По думите му оценката на сградата вече е намалена на приблизително 3 млн. лв. Нямаме обяснение как при толкова болници с огромни задължения, е избрана точно нашата, с дълг 450 000 лв., който се изплаща, чудят се от медицинския екип. Според тях имотът е твърде апетитен и може да бъде преустроен с немного средства и в спа център, допускат и евентуално изграждане на вилно селище.

На свое заседание преди месец Общинският съвет реши да бъде изготвен оздравителен план за погасяване на задълженията на СБПЛР. Разплащанията ще се извършват единствено с постъпления от Здравната каса, които не бива да надхвърлят 15 000 лв. месечно.

"Община Перник ще направи всичко възможно, за да бъде отменен обявеният от НАП търг за сградата на Специализираната болница за продължително лечение и долекуване (СБПЛД), каза кметът Вяра Церовска. Тя заяви, че сградата е публична общинска собственост и на тази база ще се търси правно основание продажбата да бъде спряна. По думите й лечебното заведение, чийто принципал е Общинският съвет, има много дългове за минало време, но през последните три години, то редовно получава гласувания от Общинския съвет бюджет. Освен това предстои в неизползваема част от сградата да бъдат разположени центрове за хора с увреждания и за хора с деменция.

Дали болницата ще бъде запазена и търгът спрян, ще стане ясно на 20 януари, докогато община Перник трябва да преведе първия транш към НАП, възлизащ на малко над 80 000 лв.
БТА