Регламентираха правото на фелдшерите да оказват спешна помощ
Регламентираха правото на фелдшерите да оказват спешна помощ / sxc.hu

Министерство на здравеопазването регламентира правото на фелдшерите и медицинските сестри да оказват сами спешна помощ. Това предвижда нова Наредба за дейностите, които специалистите по здравни грижи могат да извършват самостоятелно, публикувана в Държавен вестник.

Освен оказването на спешна помощ, тези специалисти ще могат самостоятелно да извършват рехабилитация, превенция на болестите, както и определени манипулации.

Така например акушерките ще могат да водят нормално раждане, а фелдшерите пък ще могат сами да преливат кръв или да изпълняват лечение, назначено от доктор. Заедно с медицинските сестри те ще могат да помагат на пациентите да се възстановят и ресоциализират след тежки социалнозначими заболявания, каквито са онкологичните и сърдечносъдовите, съобщиха от ведомството.

Около 4000 фелдшери работят в страната. Половината от тях са ангажирани в системата на спешната помощ, други са към практиките на общопрактикуващите лекари. По данни на сдружението на медицинските фелдшери и досега тези медицински специалисти са поемали спешната помощ в малките населени места, но това се е случвало нерегламентирано.