/ Thinkstock/Getty Images
Рецидивист влезе в училище, нужни ли са повече мерки за безопасност?
99840
Рецидивист влезе в училище, нужни ли са повече мерки за безопасност?
  • Рецидивист влезе в училище, нужни ли са повече мерки за безопасност?
Рецидивист с множество криминални прояви в досието си влезе необезпокояван в училище в Пазарджик и обра всичко ценно от дамската чанта на директорката.
 
На входа мъжът се представил пред охраната и е записан с истинските си имена. Казал, че има среща с директорката и е допуснат в сградата. Бил спокоен, самоуверен, добре изглеждащ и по никакъв начин не будел съмнение.
 
Кражбата е извършена за минути, след което съвсем спокойно мъжът напуснал сградата. Вероятно е издебнал директорката да излезе за малко от кабинета си и действал светкавично. Разкрит е по записи от видеокамери, на които повиканите полицаи разпознали рецидивиста - 43-годишен наркозависим мъж от Пазарджик.
 
В случая проускателният режим е спазен, коментира говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.
 
За часове мъжът е бил издирен и арестуван за 24 часа. Впоследствие мярката му за задържане е удължена от прокуратурата до 72 часа. Очаква се да му бъде определена постоянна мярка „задържане под стража“.
 
Въпреки че охраната е изпълнила задълженията си, случаят повдига важния въпрос за безопасността в училищата. Реално по същия начин в школска сграда би могъл да проникне и престъпник с по-брутални намерения. От МВР препоръчват видеонаблюдение, което да се поддържа в изправност, както и външни лица да изчакват при пазачите, докато се установи поводът, който ги води в училище.