Рецидивист осъди прокуратурата за незаконно обвинение
Рецидивист осъди прокуратурата за незаконно обвинение / netinfo

15 000 лева обезщетение ще трябва да изплати прокуратурата заради незаконно обвинение срещу 42-годишен шуменец. Това постанови Разградски окръжен съд. Искът на Валери Димитров бе за 50 000 лева и освен към държавното обвинение бе насочен и към Областна дирекция на МВР-Шумен.

Делото на Валери Димитров е заведено по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. В молбата си той настояваше парите да бъдат присъдени заради лошите условия в следствения арест в Шумен, където е лежал 53 дни по незаконно обвинение. Това е станало през 2005 г., когато Димитров е разследван по обвинение за обир на магазин. По-късно е оправдан от Районен съд-Шумен. Той е осъждан четири пъти за хулиганство и е излежал присъдите.

Димитров е с диагноза бронхиална астма, в килията на следствения арест е бил с помпичка, но медикаментозно лечение получил едва в последните три дни от престоя си в ареста. Поради влагата и липсата на вентилация в помещението с площ 6 кв.м. често получавал астматични пристъпи.

Разградският окръжен съд уважи частично иска на Димитров. Обезщетението, което той трябва да получи, е само от Главна прокуратура в размер на 15 000 лв., като мотивът е незаконното обвинение и последвалите имуществени вреди, болки и страдания, от неудобствата в килията. Димитров смята да обжалва решението.