Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии. Президентът Румен Радев не присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд.

Решението му предизвика реакции и коментари. 

Лидерът на ДПС Делян Пеевски заяви, че решението на президента Румен Радев да не присъства на клетвата на новите съдии в КС, няма значение, "той просто един гост."  Пеевски бе категоричен, че решението не е на президента, а на Корнелия Нинова. На въпрос за мандата от девет години, предвиден в решението на парламента при избора на двамата конституционни съдии, Пеевски коментира, че така смятат за правилно юристите, работили по законопроекта. 

Президентът оспорва най-демократичната процедура за избор на новите в КС, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Новите конституционни съдии положиха клетва (ВИДЕО)

“Президентът сигурно е бил зает и затова не е дошъл на полагането на клетвата на новите конституционни съдии. Не му знам програмата, за да оспорва най-прозрачната процедура за избор двамата съдии-те бяха прозрачно изслушани ”, каза той. 

Борисов подчерта, че конституционните съдии, назначени от президента, се избират без изслушване и еднолично. “Новите двама бяха избрани прозрачно и се надявам, че Атанасова и Белазелков ще изпълняват законите на страната”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Съдия Десислава Атанасова вече не е член на ГЕРБ

Като добро решение пък го определиха от БСП.

"Решението на президента да не ходи на клетвата на двамата конституционни съдии е добро". Това коментира пред журналисти в парламента Корнелия Нинова, председател на парламентарната група „БСП за България“. Нинова припомни, че от БСП са призовали президента да не ходи на клетвата. 

БТА

Промените в Конституцията и изборът на конституционни съдии според нас бяха изначално сбъркани и противоконституционни, затова сме пуснали и своите жалби до Конституционния съд, така че го оценяваме положително, коментира Нинова действията на Румен Радев. 

"Негова лична преценка, на президента, е защо не присъства, но с оглед оспорването на избора на конституционни съдии, това е логично", каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред след края на церемонията.

"Аз дълбоко вярвам, че институциите в Република България трябва да се уважават. Това, което се случва, според мен, е начин за усъвършенстване и израстване на работата на институцията. То е полезно. Но аз лично не мога да не отдам уважение към Конституционния съд, който е, според мен, органът крепител на върховенството на правото", заяви председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова.

Вече нямаме Конституционен съд.

"
Ние обжалваме пред КС едно решение, което ще бъде гледано от хора, които днес погазиха законите и Конституцията на страната". Това коментира пред журналисти в парламента председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Президентът може да постъпи, както сметне за добре. Това за мен е изразяване на отношение към едни неморален избор", това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в кулоарите на парламента.

"Факт е, че изборът на съдии в КС беше опорочен", смята Тошко Йорданов.
БТА/БГНЕС