Разследват смъртта на Йоанна, загинала по време на регатата Кор Кароли
Разследват смъртта на Йоанна, загинала по време на регатата Кор Кароли / БГНЕС, архив

Образувано е досъдебно производство за инцидента, който помрачи регатата "Кор Кароли", направен е оглед, снети са и първоначални показания, но съществените разпити предстоят, тъй като свидетелите на инцидента все още са в шок, съобщава "24 часа".

Трима ветроходци са били на борда на яхтата "Скорпион", която се обърна в Черно море край Иракли. При инцидента загина 39-годишната Йоанна Атанасова. На борда освен съпруга й Христо, е имало още един мъж. Според официалното съобщение от организаторите и тримата са паднали зад борда. Спасителните действия не са успели да върнат към живота младата жена.

Според официалното съобщение на организаторите, осигуряващият кораб в този момент е бил на опашката на флотилията, защото две от яхтите са имали проблеми с руля и се нуждаели от помощ.

Удавяне е причинило смъртта на Йоанна, която падна от борда на "Скорпион"

Удавяне е причината за смъртта на 39-годишната Йоанна Атанасова, която падна от борда на яхтата "Скорпион" по време на международната регата "Кор Кароли". Такова е заключението на съдебните лекари, извършили аутопсията. По тялото няма видими следи от наранявания. Не се изключва обаче версията, при падането си във водата Йоанна да е загубила съзнание, което е довело до удавянето.

Досъдебното производство при инциденти с пострадали е задължително, то трябва да даде отговор и на въпроса дали организаторите са вземи всички мерки за обезопасяване на състезанието, съобщиха запознати.

Трагедия прекрати регатата "Кор Кароли"

Все още е трудно да се обясни какво точно се е случило, вероятно времето е повлияло или е станал някакъв инцидент, Христо от дете се занимава с ветроходство, много е опитен, каза Атанас Кобарелов, шеф на УС на Яхтклуб "Черноморец"-Бургас.

"Скорпион" е собственост на семейството. Христо и Йоанна Атанасови не са участвали в регатата като представители на клуба. Тя е от по-малките килови яхти. Обичайно било при този тип яхти екипажът да е 3-членен.

Приятели на Йоанна и Христо ги описват като изключително задружно и сплотено семейство. Двамата имат момиченце на около 10 години. Отскоро имали нов бизнес -направили са къща за гости в странджанско село.