/ iStock/Getty Images
Води се досъдебно производство срещу мъж от Гоце Делчев за неспазване на задължителната карантина, а разследването е под ръководството на Районна прокуратура - Гоце Делчев. Това е посочено на официалния сайт на окръжна прокуратура - Благоевград.

В резултат на възложена съвместна проверка на лица под карантина, извършена от органите на МВР, Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и общински такива, е било установено, че мъж с инициали Ю.Ц. не се намира на посочен от него адрес в Гоце Делчев. На влизане през контролно пропускателния пункт Калотина на 7 март тази година мъжът е попълнил формуляр за събиране на данни на пристигащи от Италия във връзка с епидемичната ситуация на новия вирус COVID 19. Той е следвало да спазва карантинен срок до 22 март, но при осъществен телефонен разговор с него, мъжът е заявил, че се намира в Румъния. Проведеното разследване по случая е установило, че е напуснал адреса на пребиваване още на 12 март.

Настоящото досъдебно производство е било взето на специален надзор в Апелативна прокуратура - София, съгласно издадена заповед на главния прокурор относно престъпления по чл. 355 от Наказателния кодекс, който касае случаи на нарушение на нормативен акт, издаден против разпространяването на заразителна болест по хората, както и когато тези нарушения се извършват в период на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързан със смъртни случаи.