В Деня на любовта - разказ за една друга любов - платената. Оказа се, че неофициално проституцията макар и не легализирана в страната ни, генерира милиони левове оборот месечно. Пари, придобити по незаконен начин, най-малко заради укриването на данъци. Това обаче не пречи хиляди жени в България и мъжете, за които работят, да се издържат и да живеят по този начин, дори и в момента в условията на пандемия.

Как и колко печелят? Кой ги покровителства? Защо експерти в областта на правото и здравеопазването смятат, че е крайно време тази „професия“ да се регламентира и да започне да се контролира от държавата, а не да бъде тема –табу? Трябва ли приходите от тази дейност да се декларират? И ще има ли ползи от това?

За доходоносния бизнес на ръба на закона и в какви мащаби се практикува в страната ни, разказват Тина Ивайлова и екипът на Glasnews.bg.
Подставени лица и екипът ни се срещнаха с десетки проституиращи жени от цялата страна. Пред скрита камера те обявиха тарифите си. Разбрахме, че практикуват от години този бизнес за милиони, на ръба на закона.


Според адвокат Димитър Марковски става въпрос за незаконна дейност. По думите му: „Проституцията в България изначално не е позволена от закона дейност. Категорично е незаконно, а още повече, че нали вследствие на такава дейност ти реализираш доходност. Ти влизаш в абсолютна колизия с данъчното законодателство, защото не можеш да имаш приходи и в един момент да не декларираш. Това е укриване на данъци, най-малко е данъчно престъпление”.

Парите съвсем не са малко. Признават го всички от бранша. Не са малко и жените, които продават плът. Само в Пловдив екипът ни попадна на над 1000 обяви за сексуални услуги. Вариантите за среща са няколко: на собствен терен, на адрес или в хотел. Конкуренцията е голяма. Желаещите за адрес са много, както и тези със собствен терен. Доказват го и кадрите със скрита камера.

Разбираме, че броят на обявите не съответства на момичетата. Издават ги телефонните номера, въпреки че снимките са различни. От един телефонен номер се публикуват няколко обяви за сексуални услуги. Рекламата е добра и гарантира удоволствие срещу заплащане.
Става ясно, че платена обява в популярните сайтове струва 4 лева. За да бъдат актуални, момичетата публикуват по 15 броя на денонощие.

Това означава, че разходът им за „набиране на клиенти“ е 60 лева.

Най-вероятно, за да избият този първоначален разход, тарифите за секс услуги започват минимум от 60 лева. Цените варират от 120 лева нагоре. Стигат и до 300-350 лева. Офертите с екстри се доплащат и всяко посещение на адрес включва точно фиксирана цена за транспорт от 20 лева. Времето е ценно и всяка минута отгоре също  се заплаща.

Подставените ни лица отиват на  няколко адреса в Пловдив. Отново по обява. Цените са малко по-ниски и не включват услугата „транспорт”. Правим същото и в други градове.  Първо в София. Предварително сме взели информация къде най-лесно можеш да поканиш проститутка.

В един от хотелите в центъра на София каним момиче от обява. Там достъпът е свободен и ситуацията с  преминаващи жени, които очевидно не са гостенки на хотела, е добре отиграна и няма проблем с рецепцията.

Нашето момиче е украинка  и вероятно това е причината за по-високата цена на услугите й. Започват от 250 лева. Преди да остане обаче, тя задължително се отчита на сутеньора си. Това е обичайна практика и при другите момичета.

Освен в София, обиколката ни продължава и в Благоевград, Гоце Делчев и Банско. Навсякъде асортиментът е богат и под всякакви форми.
Струва ли си да продаваш тялото си за пари?

Според експерти минимум половин милиард годишно е приходът  от проституция в страната ни. В същото време данък за тази дейност не се плаща.  Изчисляваме печалбата и ние ето как: Близо 7000 са обявите от цялата страна  в един сайтовете за платена любов, които ползват почти всички от момичетата,предлагащи такива услуги. Както стана ясно, всяка пуска поне по 4 обяви. Или  броят на работещите с обява е около 1700.

Ако към тях прибавим и тези, които проституират по клубове и без обяви, излиза, че над 2500 момичета практикуват тази професия. Така   се генерират над 35 милиона лева в този сектор на месец. Или около половин  милиард годишно. Пари, които не са декларирани. Като в тези цифри изключваме също и така наречените „елитни проститутки“, тези които практикуват занаята по по-различен начин.

„Виждате във времена на пандемии и икономически кризи, ето едно перо, което все ще помогне, ще отива за пенсионери, за доктори, за хора от държавната администрация, заплати и така нататък. Ще събират плодове на това нещо, а то така или иначе го има. Старият занаят никога няма да спре. Има го, въпросът е държавата да го впрегне и от този дефект да има ефект за хората”,  допълва адвокат Марковски.

Освен легализация, експерти са на мнение, че и в здравно отношение трябва да се вземат сигурни мерки за жените, които практикуват, и за техните клиенти.

„Може би при мен около 30% от пациентите имат такива проблеми и когато нещо е легализирано и съответно те имат правилните медицински грижи, а не така инцидентно от време на време някой нещо да прави за тяхното здраве. Би било добре наистина да има узаконяване и да се вкара някакъв регламент. Това го има, имало го е и ще го има. Аз съм на това мнение, че няма да се сложи някакъв край, затова по-добре да бъде регламентирано”, смята д-р Емил  Бърдаров, който е дерматолог и специалист по кожно венерически заболявания.

„Аз в цяла България съм обиколила курорти, барове, градове. Всички шефове са под стрес, непрекъснато влизат да ги рекетират. Полицаи: „Дайте това да прикрием“,  а всеки знае какво се случва в един момент. Нашите полицаи опират до нашите услуги. Това всичко е в знак на благодарност, че този сезон сме се отървали без никакви екцесии, проверки, арести, заключвания.  Успели сме да изкараме целия сезон без проверка”, разказва жена, която проституира вече 10 години.

Източник: NOVA