Разпуснаха училища и градини в София област заради грипа
Разпуснаха училища и градини в София област заради грипа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Грипна епидемия в Софийска област от вторник
69630
Грипна епидемия в Софийска област от вторник
  • Грипна епидемия в Софийска област от вторник

От днес е обявена грипна епидемия на територията на цяла Софийска област. Всички училища от областта ще са в 7-дневна ваканция, съобщават от Регионалната здравна инспекция, която отговаря за София-област. Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова обясни, че през последната седмица заболяемостта от грип на територията на София област е достигнала до епидемичните нива от 318 души на 10 000 население.

Грипната ваканция се отнася за училищата, които се намират в населените места на територията на София-област, но не и за тези в столицата. Проф. Кожухарова обясни, че не може да се конкретизира какъв трябва да е броят заболели, за да се обяви епидемия, тъй като стойностите са различни за всяка отделна област.

„Това, което мога да ви кажа, е че заболяемостта е епидемична и, че в страната има циркулация на грипни вируси в страната, много висока специфично за София-област. През изминалата седмица на територията на страната са регистрирани 318 болни на всеки 10 000. Тук над 203-204 на 10 000 заболяемостта е епидемична. Тоест, тук говорим за епидемична заболяемост, която е много висока", посочи тя.

Висока е заболяемостта както в Бургас и София област, така и в София-град, добави специалистът. „Значи, тя епидемията съществува, независимо дали някой я е обявил или не. Другото са формалности, които нямат за цел да спират епидемията. А, иначе, като се погледнат стойностите, те са различни за всяка област и затова всяка област си ги контролира. Както сега в София-град, в София-област и в Бургас е много висока заболяемостта, така пък има области, в които е много ниска. Тоест, за страната се получава нещо средно, което обаче далеч не е представително", заяви още проф. Кожухарова.

Грипна епидемия на територията на софийска област е обявена до 28-и януари.