Разположените край Русе цистерни от Хитрино са безопасни
Разположените край Русе цистерни от Хитрино са безопасни / БГНЕС

11-те цистерни от композицията на "Булмаркет", която катастрофира на гара Хитрино, вече са докарани край Русе. Те са изнесени от кариерата край селото, където бяха обезопасени допълнително от екипи на фирмата.

Разположените на площадка край Русе цистерни от дерайлиралата влакова композиция в Хитрино са абсолютно безопасни, съобщават в отворено писмо до медиите от "Булмаркет Рейл Карго".

От там обясняват, че цистерните представляват метален скрап, "противно на всички опити в някои медии и социални мрежи за манипулация на общественото мнение и създаване на напрежение и негативни усещания".

Инспекцията по труда в Русе проверява "Булмаркет"

От дружеството припомнят, че първоначално дерайлиралите цистерни са били транспортирани до каменна кариера "Златна Нива" в близост до село Хитрино, където на 27 декември е започнало тяхното окончателно обезопасяване. Процедурата е включвала освобождаване на остатъчното налягане от цистерните, предприети са били и стъпки по инертизиране на средата с газообразен азот.

Разположените край Русе цистерни от Хитрино са безопасни
netinfo

"След неколкократно инертизиране същите бяха обезопасени и започна тяхното транспортиране до място на отговорно пазене съгласно възлагателно постановление на Окръжна прокуратура-Шумен от 27 декември 2016 г.", информират от "Булмаркет".

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино

Със заповед на областния управител на Шумен на фирмата е бил даден срок за извеждане на цистерните от границите на областта. Според дружеството са били пренебрегнати всички техни искания за нормален технологичен срок за инертизиране и натоварване, което е наложило работа при изключително тежки метеорологични условия.

"Булмаркет" подкрепя със 100 000 лева пострадалите в Хитрино

С помощта на областния управител на Русе са били прегледани няколко площадки за временно съхранение на обезопасените цистерни като веществени доказателства и е бил определен теренът, на който са разтоварени.

Разположените край Русе цистерни от Хитрино са безопасни
netinfo

"От момента на разтоварване на първата цистерна бе организирана и тяхната охрана от лицензирана охранителна фирма. До края на деня днес ще бъдат поставени ограждения за недопускане на външни неоторизирани лица в близост до цистерните, тъй като същите представляват веществени доказателства", обясняват от "Булмаркет Рейл Карго".

От дружеството допълват, че оказват и ще продължат да оказват пълно съдействие на разследващите органи за изясняването на причините за трагичния инцидент.