Съдът пусна под гаранция главния машинист на влака-бомба от Хитрино
Съдът пусна под гаранция главния машинист на влака-бомба от Хитрино / БГНЕС

Двамата машинисти на влака-бомба в Хитрино - Димитър Михнев и Радослав Петков, застанаха днес пред Апелативния съд във Варна. На заседанието се яви само Михнев, Радослав Петков бе представян от адвоката си по негово желание.

Оставиха в ареста главния машинист на влака, причинил трагедията в Хитрино, освободиха помощника му

До момента с решение на Шуменския окръжен съд главният машинист - 41-годишният Димитър Михнев, е в ареста, а вторият машинист - 64-годишният Радослав Петков, беше освободен на 22 декември. Прокуратурата обаче обжалва това решение.

Освободиха под гаранция главния машинист на влака, обвинен за трагедията в Хитрино

Съдът пусна под гаранция главния машинист на влакабомба от Хитрино
netinfo

Състав на Апелативния съд във Варна обаче измени определението на Шуменския окръжен съд. Втората съдебна инстанция прецени, че целите на Наказателно процесуалния кодекс могат да бъдат постигнати с третата по тежест процесуална мярка за принуда - "парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

Събраните множество доказателства водят до обосновано предположение, че със своите действия на 10 декември 2016 г., при управляване на подвижен железопътен състав по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице и телесна повреда на други лица. При инцидента в Хитрино загинаха седем души, 29 бяха ранени.

Съдебно-техническата експертиза е установила, че влаковата композиция се е движела с два пъти по-висока скорост от разрешената при навлизане в гара Хитрино. При стрелка №1 тази скорост е била 80 км/ч, а при стрелка № 5 - 78 км/ч при разрешени 40 км/ч. Това е основното нарушение, за което е обвинен първият машинист. Негово задължение е било да следи всички знаци и пътни показатели и да привежда скоростта на движение на влака, съобразно законовите изисквания.

Втората съдебна инстанция счита, че предстоящите съдебно-технически експертизи и другите експертни заключения ще установят конкретната причина за тежкия инцидент и едва тогава ще бъде доказана по безспорен начин причинно-следствената връзка между всички обстоятелства и тежкия резултат. В настоящия етап от разследването обаче друга видима причина освен високата скорост на влака не е установена.

Съдът пусна под гаранция главния машинист на влакабомба от Хитрино
netinfo

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино

Варненският апелативен съд не сподели твърденията на прокуратурата, че има опасност машинистът да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.

В друго съдебно заседание Варненският апелативен съд потвърди основанията на Окръжен съд Шумен, с които спрямо втория машинист Радослав Петков (60 г.) не е била определена никаква мярка за процесуална принуда.

Определенията на Варненския апелативен съд са окончателни.

На 10 декември 2016 г. в село Хитрино загинаха 7 души, а 29 бяха ранени след взрив на цистерна от влакова композиция, преминаваща през селото. Повече от 50 къщи и сгради в селото са били частично или напълно разрушени.