Освободиха под гаранция главния машинист на влака, обвинен за трагедията в Хитрино
Освободиха под гаранция главния машинист на влака, обвинен за трагедията в Хитрино / netinfo

Главният машинист на влака, обвинен за трагедията в Хитрино, Димитър Михнев е освободен под гаранция. Това е решил Варненският апелативен съд, който днес гледа мерките за неотколконение на двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков.

Оставиха в ареста главния машинист на влака, причинил трагедията в Хитрино, освободиха помощника му

Прокуратурата привлече като обвиняеми двамата машинисти на товарната композиция, която дерайлира, а вследствие на изтичане на газ и пожар, се стигна до трагедията, при която загинаха седем души, а други 26 човека бяха ранени.

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино

На заседание на 22 декември миналата година Шуменският окръжен съд остави за постоянно в ареста Димитър Михнев, а освободи помощник-машиниста Радослав Петков.

След това мерките бяха обжалвани и разгледани от Варненския пелативния съд. Магистратите потвърдиха освобождаването на втория машинист Радослав Петков. Мярката на Димитър Михнев бе променена на освобождаване под гаранция.

От пресслужбата на Варненският апелативен съд посочиха, че магистратите не споделят твърденията на прокуратурата, че има опасност машинистът да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление.

Съдът намира, че тежестта на санкцията, предвидена от закона не е основание за извода, че Михнев може да се укрие. За краткия период от време след инцидента и до 22 декември, когато е бил задържан под стража, обвиняемият на 3 пъти е участвал доброволно в различни процесуално-следствени действия, въпреки, че в следствие на преживения шок от инцидента е предприел активно лечение в Център за психично здраве в Русе.

Трагедия: Хитрино след взрива (ВИДЕО/СНИМКИ)

Втората съдебна инстанция е преценила, че целите на Наказателно процесуалния кодекс могат да бъдат постигнати с третата по тежест процесуална мярка за принуда - „парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

Едва след внасянето на паричната гаранция в размер на 10 000 лева Михнев може да бъде освободен от Шуменския арест.