Двама машинисти на товарната влакова композиция, която дерайлира и предизвика огнения ад в Хитрино на 10 декември, ще бъдат обвинени. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

Очаква се във вторник да бъде вдигната блокадата на Хитрино

Техническата експертиза е показала, че влаковата композиция от цистерни се е движила с превишена скорост. Според експертизата товарният влак се е движил със 78 км/ч при ограничение на скоростта от 40 км/ч. С тази скорост влакът е влязъл в района на гарата и според обвинението това е причината да дерайлира.

Фоторепортер на АФП: Снимките от Хитрино напомнят на Алепо

При инцидента няколко от цистерните са се спукали и от една от тях се е изляло голямо количество газ.

При втора експертиза е установен кратер в стената на една от пострадалите при инцидента сгради. В тази стая е горяла печка. Това е и причината за взрива и за разрастването на пожара, според първоначалните данни.

Наблюдаващият прокурор е приел, че двамата машинисти са отговорни за инцидента, но не може той да се дължи единствено на техните действия. Арнаудова посочи, че ще бъдат обвинени и други хора.

Полицаите от Хитрино: Шокът бе голям (СНИМКИ/ВИДЕО)

На този етап двамата машинисти са задържани за 72 часа и настанени в психиатрична клиника в Русе. Предстои психиатри да преценят дали са вменяеми.

Източник: БТА