Полицейски патрули обикалят през нощта пустите улици в Хитрино. Униформените следят дали няма нарушители, навлезли в забранения параметър, както и да няма мародерства в евакуираното село.

Гл. инсп. Дарин Димитров, които е началник на полицейския участък в Хитрино обяснява, че основна задача е да се наблюдават частни и обществени сгради.

Полицаите от Хитрино Шокът бе голям (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Наблюдаваме домове, евентуално търсим пушек от комини, с цел някой да не се е промъкнал по някакъв начин. До този момент не е констатирано проникване на външни лица в периметъра на село Хитрино, казва той и допълва, че до момента няма оплакване за посегателство.

До този момент сме успели да опазим на 100% имуществото на хората и смятам, че ще успеем да го опазим до края, тъй като служителите, които работят и основно се занимават с охрана на село Хитрино, са дългогодишни служители на участъка. Изключително добре си познават хората. Знаят почти коя къща на кого е и са ангажирани и емоционално. С тези хора ние сме ежедневно. Живеем с тяхната болка, живеем с тяхната мъка, казва полицаят.

Гл. инспектор Димитров разказва, че влязъл в населеното място около час след взрива.

Полицаите от Хитрино Шокът бе голям (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Изваждахме хора, помагахме на наранени заедно със служители на спешна помощ и успяхме да евакуираме изключително бързо населението. За по-малко от час ние бяхме на място, говоря за служителите на полицейския участък, обяснява той. Униформените проверявали къщите за ранени.

Някои бяха по пижами. Силно уплашени...Заради големия пушек, който беше, трудно можеха да се ориентират в каква посока да тръгнат. Насочвахме ги към линейките за да получат по-бързо помощ, спомня си инспекторът.

Той е категоричен, че никои от подчинените му не се е оплакал от тежките дежурства в последните дни.

Явор Йолов е дежурен полицай в Хитрино от 2004 година.

Полицаите от Хитрино Шокът бе голям (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Познаваме почти всички хора тук. Още при получаване на сигнала първо се насочихме към къщи, в които знаем, че има самотни и трудно подвижни хора. При пристигане на място, имам телефоните на голяма част на хората и прозвъних на почти всички, особено на тези, за които разбрах , че са в уязвими места, казва той.

Полицаят допълва, че не им е било лесно.

Шокът е доста голям, той е голям и за хората, които са загубили членове на семействата си, но няма как ние да бъдем безразлични като знаем, че няма да ги видим на следващия ден, казва Йолов.