/ БГНЕС
Софийският окръжен съд даде ход на второто заседание по делото за автобусната катастрофа край Своге, която стана на 25 август 2018 година и при която загинаха 20 души.

БГНЕС

Подсъдим е шофьорът на автобуса – Григор Григоров, както и още петима души – изпълнителният директор на строителна фирма "Трейс" Бисер Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, техническият ръководител на ремонта на пътя Иван Иванов, директорът на дирекция в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стела Попниколова и строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова.

6 години по-късно: Ще тръгне ли най-сетне делото за автобусната катастрофа с 20 жертви край Своге

Обвиненията срещу тях са за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и на телесни повреди на други при катастрофата.

БГНЕС

Всички подсъдими се явиха в съда. Съдията съобщи, че резервният съдебен заседател отсъства, но съдът не смята, че това е пречка.

БГНЕС

Заседанието стартира с разпит на свидетели.

Показания бяха дадени от свидетелите Румен Павлов и Антон Николов. Те бяха разпитини от прокурорите по делото и от адвокат Христо Ботев, който е защитник на шофьора.

БГНЕС

Припомняме, че през август 2018 година автобус, превозващ членове на пенсионерски клуб от Световрачене, техни близки и приятели, излезе от пътя и падна в близка урва. Загинаха 20 души, а други 10 бяха ранени. Преди процеса да успее да започне на първа инстанция, обвинителният акт беше връщан три пъти на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Материалите по делото са около 270 тома, включващи разпитите на над 100 свидетели и десетки експертизи.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС