Разпитали Брендо в италиански затвор след отвличането на Лара
Разпитали Брендо в италиански затвор след отвличането на Лара / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е разпитал Евелин Банев - Брендо във връзка с отвличането на 10-годишната му дъщеря Лара. Надяваме се получената информация да помогне за откриването на детето, заяви още главният прокурор пред ТВ7.

„В България кацна прокурорът, който бе командирован в затвора в Милано, където по наша съдебна поръчка, изпълнена експресно от италианските власти, бе извършен разпит на бащата на детето. Благодарен съм на италианските власти, че те допуснаха участието и присъствието на български прокурор на този разпит. Разпитът е бил достатъчно подробен и дано допринесе по някакъв начин за действителната съдба на детето", каза Цацаров.

Относно отвличането той каза, че това е най-горещият въпрос, с който ръководството на прокуратурата и МВР се занимават от 10 дни насам. „Казвам го не, защото трябва да оправдая някакви усилия, или защото трябва да покажа, че нещо се прави, а защото то наистина е така", каза Цацаров и допълни, че за хода на разследването има ежечасна информация.

По случая е призован като свидетел и Алексей Петров. След разпита той заявил, че няма доверие на прокуратурата и ще говори само пред група прокурори. „Няма да го обгрижвам, ако иска да говори, създадени са му условия", каза Цацаров.

Главният прокурор изрази надежда, че случаят ще има благоприятно решение.

По повод националните протести Сотир Цацров заяви, че според него не те са довели до оставката на правителството и отслабване на държавата. Тежките престъпления са добре обмислени и са подготвяни дълго време, допълни главният прокурор. Според Цацаров народът винаги е очаквал справедливост, но не винаги я е получавал. По думите му в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и НЕК ще има обвинения за длъжностни престъпления и безстопанственост. В ЧЕЗ ще се образува производство за данъчни престъпления. Според главния прокурор на електроразпределителното дружество трябва да му бъде отнет лицензът.

Вече са започнали съвместни проверки с данъчното в ЧЕЗ, EVN, Енерго-про и НЕК. Проверките обхващат още "Марица" 1 и 3 и ще разгледат така наречените "особени залози". Продължавам да твърдя, че Законът за енергетиката е така написан, че да може по жиците да висят посредници и потребителите да плащат високи сметки, каза още Цацаров.

Той е внесъл във Висшия съдебен съвет и предложение за дисциплинарно производство срещу градския прокурор на София Николай Кокинов. Причина са нарушения на случайния принцип на разпределение на дела при разследването на сделки на НЕК с швейцарската ЕФТ за износ на ток, от което са нанесeни щети за 90 млн. лв.