Разкритията ни за атентата в Бургас няма да останат без последствия от Европа
Разкритията ни за атентата в Бургас няма да останат без последствия от Европа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Разкритията ни за атентата в Бургас няма да останат без последствия от Европа
61226
Разкритията ни за атентата в Бургас няма да останат без последствия от Европа
  • Разкритията ни за атентата в Бургас няма да останат без последствия от Европа

Има достатъчно ясни и категорични причини България да каже, че шиитското движение „Хизбула” е замесено в атентата в Бургас през юли 2012 г. Това каза в „Седмицата” на Дарик министърът на външните работи Николай Младенов. Той посочи, че въпреки това решението за оповестяването на тази информация не е взето лесно и без сериозни обсъждания.

„Има достатъчно ясни и категорични причини то да бъде казано. Основната политическа причина е, че ако ние не го направим, тези, които са извършили атентата, ще имат основание да си кажат: навсякъде в Европа можем да си правим каквото си искаме. Мълчанието страхът, навеждането, докато мине вятърът да се снишим, тази политика е най-опасната в момента”, заяви външният министър.

„За нас беше важно, когато разполагаме с данните, които имаме, не да ги заметем под черджето, а ясно да ги кажем, защото ако ние не го кажем сега и не предприемем мерки да се предпазим от подобен тип действия, то тогава бургаският атентат ще се превърне в рана, която ще разяжда българското общество години наред”, обясни Младенов.

„След като представим това, с което разполагаме на нашите партньори в Европейския съюз и проведем няколко много сериозни обсъждания от резултатите от разследването на атентата в Бургас, ще се вземат общи мерки спрямо Хизбула на ниво ЕС”, коментира още министър Младенов. Той посочи, че вариантите са различни, включват не само дали да бъде включена Хизбула или не в списъка, има доста неща, които могат да се извършат по линия на европейското полицейско сътрудничество.

„На 18 февруари на заседанието на Съвета на външните министри ще запозная колегите с нашия политически анализ на случилото се. В рамките на органите на ЕС ще бъдат споделени и класифицираните елементи от разследването. През следващите седмици и месеци това, което сме разкрили като връзки и зависимости по отношение на атентата в Бургас, няма да остане без последствия от Европа. След като сме казали, че военното крило на Хизбула носи отговорност, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък”, заяви Младенов.

Той посочи, че най-разочароващото за него било поведението на опозиционните политически сили. „Ако наистина искаха да видят някакви други аргументи, тогава, като им се представи докладът, трябваше да кажат: добре, да спрем, да обсъдим нещата с нашите ръководства, а не да започнат да подскачат като ощипани булки. Шест месеца преди изборите, познавайки българската опозиция, тя ще направи всичко възможно да използва всичко, което дойде, дори с риск да заплаши националната сигурност, дори да изложи България пред целия свят и да стане за смях”, обясни той.