Гонка с дрогиран шофьор без книжка завърши с двама ранени полицаи в Бургас. Екшънът се разиграл в събота, в квартал „Крайморие”. Шофьор не се подчинил на полицейско разпореждане и избягал. Бил е преследван от полицаи през няколко квартала. Стигнало се дори до сблъсъци с други коли и стрелба със стоп патрони.

Всичко започнало около 19:00 ч. на контролно-пропускателния пункт „Пода”, когато служители на „Гранична полиция” подали сигнал за спиране на кола със софийска регистрация, чийто водач не се подчинил на разпорежданията и увеличавайки скоростта, продължил в посока Бургас. Бил последван от служебен автомобил, като е поискано и допълнително полицейско съдействие.

Автомобилът преминал през бул. „Тодор Александров”, ул. „Спортна”, ул. „Индустриална” и се насочил към местността „Върли бряг” по черни пътища. В центъра на местността, поради движение с несъобразена скорост лекият автомобил блъснал два служебни автомобила, паркирани с цел блокиране на пътното платно, като полицай е бил ранен.

„Колегата е със счупване на ръката. В момента е изпратен за домашно лечение след извършен преглед”, обясни шефът на полицията в Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Шофьорът продължил в посока град Средец, където е било организирано следващо КПП. Там била разположена лента за принудително спиране с шипове. Преминавайки през нея, автомобилът спукал гуми и се блъснал в бордюра.

„Водачът и пътникът слизат от колата и побягват. Шофьорът е застигнат малко, след като е излязъл и е задържан. Пътникът е успял да влезе в един блок, където се е качил на осмия етаж. Там е застигнат и задържан”, посочи ст. комисар Калоянов.Според директора на ОД на МВР - Бургас е могло да се стигне до по-голям инцидент предвид факта, че пробите за употреба на наркотични вещества и на водача, и на пътника са били положителни. „Тестът на шофьора е показал наличие на амфетамин и метамфетамин”, добави той.

Водачът е тестван и за алкохол. Дрегерът отчел отрицателна проба. Тестван е и другият мъж. Алкохолната проба е била отрицателна, а за наркотици положителна.

Вторият полицай е пострадал, когато органите на реда след предупредителни изстрели във въздуха със стоп патрони произвели и такива по самия автомобил. „Възможно е това да се е случило вследствие на рикошет на три броя сачми”, коментира ст. комисар Калоянов.

Двамата мъже - шофьорът и неговият спътник, са задържани за срок от 24 часа.

Според наблюдаващия прокурор Иван Кирков за всичко това се предвижда лишаване от свобода до 6 години.

"Извършени са тежки умишлени престъпления. Само водачът ще бъде подведен под отговорност. Карал е без книжка. През 2012 г. е осъден за кражба на горива от различни автомобили, а през 2013 г. за кражба от жилище, през 2016 г. - за заповед за защита от домашно насилие, а през 2021 г. за държане на наркотици. Подписах постановление за задържане за 48 часа, а утре или вдругиден ще бъде определяна мярка задържане под стража", съобщи той.

nova.bg