Разискват кандидатурата на Грънчарова за министър по европейските въпроси
Разискват кандидатурата на Грънчарова за министър по европейските въпроси / netinfo
Основен приоритет за министъра по европейските въпроси вече трябва да бъде добрата координация, бързата реакция и ефективното изработване на позиции на България в различните работни групи на Европейския съюз. Това заяви премиерът Сергей Станишев в Народното събрание при представянето на проекторешението за избор на заместник-министъра на външните работи Гергана Грънчарова за министър по европейските въпроси.

Пред депутатите Сергей Станишев заявим, че кандидатурата на Гергана Грънчарова за министър по европейските въпроси е подходяща предвид опита й като политик, общественик и администратор. По думите му Грънчарова има съществен принос за подготовката за членството ни в Евросъюза като заместник-министър на външните работи в две последователни правителства, като в миналия кабинет е била с ресор евроинтеграция, припомни Станишев. Той изрази надежда, че изборът й ще допринесе за успешното преодоляване на областите, в които страната ни очаква оценки от Европейската комисия.

От опозицията остро възразиха срещу съществуването изобщо на поста министър по европейските въпроси в този кабинет. Мартин Димитров от ОДС попита какво изобщо ще се върши от него. По думите му от обясненията на министър-председателя ставало ясно, че с функции като координация, например, може да се занимава всеки административен чиновник. Ако сляпо се следва схемата 3-5-8, това не е добър сигнал, каза Димитров.

Разискванията по проекторешението продължават.