/ iStock/Getty Images
Всички ученици в страната ще учат присъствено от понеделник, 28 февруари т.г., съобщи МОН. Регионалните здравни инспекции по места отмениха ограниченията заради подобряващата се ситуация с разпространението на COVID-19.

През изминалата седмица на училище бяха най-малките от I до IV клас, както и тези от V до XII клас в 16 области - Варна, Велико Търново, Враца, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-град, София-област, Стара Загора, Разград, Хасково и Ямбол. От 24 февруари беше прекратено онлайн обучението в Шумен, Благоевград, Кюстендил и Силистра. От петък в клас се върнаха и учениците в Търговище. Останалите седем области – Бургас, Враца, Добрич, Кърджали, Русе, Сливен и Смолян възстановяват нормалните занятия в днес, 28 февруари.

Тогава ще се проведе и еднократното изследване за COVID-19. Без тест в училище могат да влизат притежателите на зелен сертификат – валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Тестването беше въведено по настояване на здравните власти като условие за присъствено обучение. Решението дали и кога то ще отпадне отново зависи от тях и е съобразено с параметрите, заложени в Националния план за справяне с пандемията. „Преди началото на последната епидемична вълна са се разболявали около 1000 ученици на седмица. В пика на вълната стигнахме до 12 000. В момента се заразяват около 2000 ученици седмично и част от тях попадат в болница. С други думи, вълната още не е приключила“, поясни по този повод министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той очаква тестването да отпадне заедно със „зелените сертификати“ най-късно от 20 март т.г.

Към момента Министерството на образованието и науката разполага с достатъчно тестове за ученици. Ако преди изчерпването им седмичното изследване бъде прекратено, те ще останат в резерв за евентуални нови епидемични вълни, се казва още в съобщението на просветното министерство.