/ БГНЕС
Зад ратификацията застанаха от ГЕРБ и ДПС
Ратификацията на СЕТА мина на първо четене със 110 гласа „за“, 98 „против“ и 7 „въздържали се“.

Зад ратификацията застанаха от ГЕРБ и ДПС, а от БСП и „Обединени патриоти“ гласуваха „против“. „Воля“ пък се въздържа от подкрепа на споразумението.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение e между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки. То е подписано на 30 октомври 2016 г. в Брюксел.

Споразумението се очаква да насърчи и подобри търговско-икономическите връзки, както и да задълбочи сътрудничеството между България и Канада.

Със СЕТА се предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, като за 98 на сто либерализацията е незабавна и тя се прилага от началото на временното прилагане на споразумението (21 септември 2017 г.). В допълнение към тарифната либерализация е договорено опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които износът на български стоки в Канада ще бъде улеснен.

Процедурни хватки в парламента: Гласуването на СЕТА не мина

В мотивите на Министерски съвет за ратификация на СЕТА се посочва, че това споразумение няма да наложи промяна в законодателството относно генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на ЕС за генетично модифицирани организми. Вносителите смятат, че то няма да има отношение относно употребата на технологиите за проучване и добив на шистов газ. Тези въпроси ще останат прерогатив на правителствата на държавите членки.

По време на дебатите от БСП и „Обединени патриоти“ се обявиха категорично против споразумението и посочиха, че от е вредно за българския бизнес.