България изпълни всички критерии за Шенген и не заслужава да бъде унижавана и обиждана по този начин. Това каза председателят на парламента Вежди Рашидов, който участва в откриването на кръгла маса в София, посветена на готовността на българската икономика за еврозоната. Организатор на форума е Центърът за развитие и политики (ЦРП).

Българските граници се пазят добре, те са външни граници на Европа. А Европа трябваше да ни помага и въпреки всичко смятам, че българите се справихме, каза още Вежди Рашидов.

По думите му 20-50 човека в един автобус не могат да бъдат причина страната ни да бъде игнорирана. "Ако страната ни не влезе в Шенген, предстои отново един дълъг период на чакане", коментира още председателят на Народното събрание.

На форума Вежди Рашидов посочи, че темата за членство в еврозоната за експертите е ясна и разбираема, но за хората повдига много въпроси и е естествено в някаква степен да предизвиква тревога. Той добави, че затова провеждането на такива дискусии са важни за постигането на балансирано и ясно послание към гражданите.

Според Вежди Рашидов всички имат вина страната ни да бъде гледана понякога все още критично в Европа. "През тези две години много сериозно критикувахме сами себе си, всеки ден излъчвахме от сутрин до вечер грешни новини за нашата страна. Липсваше ни и по-активно отношение", посочи Рашидов. 
БТА