Служебният премиер Гълъб Донев свика среща с трима министри заради присъединяването на България към Шенгенското пространство. На нея присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков, както и на правосъдието Крум Зарков.

В рамките на срещата е направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Заради Шенген: Депутати предлагат България да блокира всички инициативи на Нидерландия

Критериите за присъединяване към Шенген, които са технически, бяха покрити от Бълария още през 2011 г., подчерта Донев и добави, че това е добре известно на правителствата на Австрия и Нидерландия.

През последните месеци бяха извършени две проверки, организирани от Европейската комисия по инициатива на България и Румъния с участието на заинтересовани държави от ЕС. Проверките бяха фокусирани върху изпълнението на техническите критерии от страна на България. Двете проверки завършиха с положителни за България доклади. Посолството на Австрия в България също направи проверка, която също има положителна оценка, посочи министър-председателят на България.

Донев припомни, че още през 2019 г. Европейската комисия излезе със становище, че България е покрила шесте основни критерия по механизма за сътрудничество и проверка и не се налага изготвянвто на нови доклади, защото условията за отпадане на този мониторинг са изпълнени.

Той отбеляза, че приетана от Народното събрание на 17 ноември декларация за присъединяване на България към Шенгенското пространство, която отразява общонационалния характер на този приоритет, е още една гаранция за изпълнение на приетите ангажименти от страна на България.

Заловиха нелегални мигранти, превозвани в линейка

В последните седмици президентът и правителството осъществиха много активна външнополитическа дейност с цел да запознаят партньорите с казуса за присъединяване на страната ни към Шенген.

Отрицателните позиции на премиера на Нидерландия и на канцлера на Австрия остават непроменени. Повече от очевидно е, че тези позции са продиктувани от вътрешнополитически съображение, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от България. Подобна ситуации буди разочарование и внася разделение в съюза и поставя под въпрос неговото единство, заяви още Донев.

Премиерът на Нидерландия прибягва до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро, посочи министър-председателят Донев и добави, че дългът ни пред тримата полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи.

Нека не забравяме, че срещу двете скептични държави за присъединяването ни към Шенгенското пространство стоят 25 държави-членки, Европейската комисия и Европейския парламент, които са убедени в мястото на Бъглария в Шенген, защото страната ни е изпълнила всички технически критерии, заяви Донев.

Сега е ред за същинската работа в пленарна зала по обсъждането и приемането на законопроектите, които служебното правителство подготви, свързани с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че има надежда канцлерът на Австрия да промени позицията си. Той обясни, че възраженията на Нидерландия не са свързани с охраната на границата ни, а е свързани със CVM механизма, който отпадна за България през 2019 г. Нидерландия очаква доклад, който не може да получи. Спорно е дали една такава позиция не обезсмисля нормите, върху които се гради Европейския съюз и нормите и институциите на ЕС.

България никога не си е позволявала и не е отстоявала позии на разделение и на двойни стандарти по отношение на държава, която е член на ЕС и очакваме същото действие и повечение от всички членки на ЕС, заключи премиерът.