Позицията на Нидерландия за приемането на страната ни в Шенген предизвика остри реакции сред българските власти и политическите сили. Своите становища по темата изразиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на служебния кабинет – министрите Иван Демерджиев и Крум Зарков, както и на някои политически партии.  

Демерджиев: Обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи в петък Нидерландската радиопредавателна корпорация. Медията информира още, че нидерландското правителство е решило на заседание, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген.

Според президента Румен Радев, вместо европейска солидарност, България получава цинизъм. Тази позиция държавният глава изрази във Фейсбук. „Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€“, отбелязва държавният глава.

Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии в Европа и на тези, които не искат да има силна Европа, заяви пред журналисти в Чирпан и вицепрезидентът Илияна Йотова. „С решението си те толерират двойните стандарти в Европа – нещо, което не стои в основата на създаването на Европейския съюз“, коментира тя и изрази мнение, че това решение противоречи на европейските ценности като солидарност, съпричастност, взаимна помощ, взаимно уважение.

Кирил Петков: България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отбеляза в позиция, че през последните месеци България е положила изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Успешно е преминала през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия и те са показали, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство. „Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Съюза“, припомня министърът на вътрешните работи и добавя: „Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена“.

Според служебния министър на правосъдието Крум Зарков Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген и начинът, по който са го направили, е абсолютно неприемлив, не е обоснован нито от техническа, нито от юридическа, нито от политическа гледна точка. Според Крум Зарков думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте са прозвучали в цяла Европа и тепърва ще се обсъждат, изказването му не е позиция на Европа, а точно обратното.

Еврокомисарят Мария Габриел коментира, че е време държавите членки да покажат, че когато са изпълнени критериите, трябва да бъде взето решението, което следва. Тя изрази надежда, че все още имаме време до 8 декември, когато Европейският съвет трябва да вземе решение. „Аз се радвам, че Европейската комисия застава твърдо зад трите държави - България, Румъния и Хърватия, и искрено се надявам, че в тази ситуация няма да бъдат използвани доводи, които нямат място в тази дискусия“, отбеляза тя. Тук посланието е за България и за изпълненото от нея, посланието е за българските граждани, посланието е за ЕС, който, когато казва, че има ценности, тези ценности да важат за всички, допълни Габриел.

Нидерландия ще каже „не“ на България в Шенген

Според евродепутата Ангел Джамбазки отказът на Нидерландия да подкрепи България за Шенген е очакван. По думите му това е сигнал за лицемерие, за двоен стандарт и за това, че на нас се гледа като на периферия, която може да бъде само и единствено източник на евтина работна ръка.

България, Румъния и Хърватия трябва да влязат заедно в Шенген, се посочва в позиция на европейските либерали. „България има право да бъде част от Шенген, защото отговаря на всички критерии, които регламентират това членство. Единайсет години комисията и парламентът настоятелно призовават за решение на Съвета и признават готовността на България и Румъния, но без резултат. Двойният стандарт създава усещане за несправедливост у гражданите“, посочва българският евродепутат Илхан Кючюк, който е и лидер на европейските либерали.

Нинова: България е изпълнила критериите за Шенген, третират ни като хора втора ръка

С реакции по позицията на Нидерландия излязоха и лидери на някои политически сили – „Продължаваме Промяната“ (ПП) и БСП.

България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген, коментира съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков във Фейсбук. Той отбелязва, че преди седмица е разговарял с нидерландския премиер Марк Рюте и е настоял да се отчетат стъпките, които последното редовно правителство е предприело, както и обвързващите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост за осигуряване на върховенство на правото и решителна борба с корупцията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече незаслужено и унизително блокирането ни за Шенген. „България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме“, написа тя във Фейсбук. Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес, добавя Корнелия Нинова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е коментирал темата за приемането ни в Шенген с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, с която разговаря в рамките на среща на ЕНП в Атина. „Благодарих й, че Европарламентът за пореден път подкрепи България по пътя й към Шенген и подчертах, че е недопустимо пред страната ни да се поставят допълнителни политически условия, след като отдавна сме изпълнили всички критерии за членство“, написа той във Фейсбук.
БТА