Валентин Радев в студиото на Дарик
Валентин Радев в студиото на Дарик / darikradio.bg
Радев за футболното хулиганство: Искаме промени в действащия закон, а не нов
97153
Радев за футболното хулиганство: Искаме промени в действащия закон, а не нов
  • Радев за футболното хулиганство: Искаме промени в действащия закон, а не нов
Законът дава достатъчно правомощия на полицията, за да противодейства на футболното хулиганство. Това коментира в предаването "Седмицата" на Дарик вътрешният министър Валентин Радев.
 
На среща между представители на БСФС, министър Красен Кралев, депутати и експерти от вътрешното министерство Радев е поставил въпроса за разграничаване на дейностите на полицията и охранителите от частни фирми.  

Черна хроника: Петте най големите трагедии по футболните стадиони (ВИДЕО)
 
Според него не трябва да се пише нов закон: "С ГЕРБ през 2012 г. вкарваме закона за първо четене. След това минава на второ четене в комисиите и остава само второто четене в парламента. И аз питам законът ли е лош? Ние не го изпълняваме добре ли? Те на този въпрос не ми отговориха. Оказа се, че и МВР, и частните фирми яздим един кон - съвместно охраняваме дербитата. Иначе частните фирми охраняват само вътре останалите футболни мачове. Първото нещо, което трябва да направим, е именно това да разграничим. За това правилата не са виновни. До Нова година има срок да променят закона, ако трябва, включително в парламента нека си работят върху тяхна идея за закон. Ние ще направим така, че да променим почти този закон и то в посока по-малко отговорности".

Левски спря ЦСКА към титлата, кървав инцидент беляза дербито (ВИДЕО)
 
"Ние искаме промени в действащия закон, а не да се прави нов. Ние нямаме място на терените, така ми обясняват експертите. В Европа не е така. В Англия отдавна са го решили - там има стюарди, частни фирми и полицията изобщо не се занимава. Полицията пази отвън, а вътре - ако се случи нещо. Това събитие трябва да е празник, а не да отиват да се маскират, едните да убиват, а другите да се пазят да не бъдат ударени, включително и играчите. Това е "война", смята Радев.
 
Валентин Радев коментира и случая във Велико Търново, когато въоръжени мъже охранители попречили на гражданин да паркира. По думите на министъра този случай е разгледан и има наказани. И в МВР има хора, които не си вършат работата, трудно е с кадрите, признава вътрешният министър.

Ръководството на МВР се срещна с ранената полицайка (СНИМКИ)