Президентът категоричен, че е било безпредметно да наложи вето
Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ.

Това коментира президентът Румен Радев след критиките на БСП, че не е наложил вето върху изпращането на военна помощ на Киев.

Без вето: Обнародван е указът за военната помощ за Украйна

"В днешното крехко политическо и междуинституционално равновесие, всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържат към закона, както правя и аз. Съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест ветото е абсолютно безпредметно", категоричен беше той.

Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор също е невъзможно, заяви Радев във връзка с намеренията на БСП да сезира КС.

"Тоест съдът няма за какво да се произнесе. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа и ревизира наложения от парламента договор с Украйна", добави Румен Радев. Той обясни, че военните вече са направили анализи какво може и какво не може да се даде на Украйна.

"Категорично това министерство няма да дава самолети, танкове и зенитно-ракетни комплекси, които могат да накърнят нашите бойни способности", добави държавният глава.

БСП към Радев: Вие предадохте левите хора и поехте риск да влезем във война

Румен Радев коментира и критиките срещу него, че бави излишно втория мандат.

"Най-важната цел е най-сетне да имаме редовно правителство. Няма никакъв проблем да завъртим много бързо рулетката с мандатите, но какъв ще бъде изходът? Аз мисля, че партиите наистина имат време, за да намерят пътя един към друг. Ще връча втория мандат веднага след Нова година и празниците", каза още президентът.