/ БГНЕС
Държавният глава Румен Радев удостои Вера Кирова и Иван Тенев с Почетния знак на президента.

На церемонията, Почетния знак на президента получи видната българска балерина Вера Кирова за нейните заслуги към развитието на българското балетно изкуство. За значим принос към развитието на българската култура и изкуство и по повод неговата 70-годишнина държавният глава връчи отличието и на Иван Тенев.

Румен Радев посочи, че за него е истинско удоволствие да удостои със заслужени отличия талантливи творци, уважавани професионалисти и авторитетни общественици.

„Постиженията им смело могат да бъдат наречени духовна мисия и значим принос към съвременното ни духовно развитие”, каза Радев. По думите му Вера Кирова и Иван Тенев са имена легенди в своите професионални среди. „Те са доайени в онези културни и обществени области, които задават висота на националното ни самосъзнание и самочувствие, дават нови хоризонти за изява на свободния творчески дух. Макар и в различни професионални области и с различни изразни средства в продължение на десетилетия те владееха сцената и сърцата на публиката, правиха го по безспорен начин, вложиха огромна енергия за изграждане на проспериращ културен облик на страната. Творческият си успех постигаха с дарбата да създават красота с танц и слово. А високия си авторитет защитиха с умението да възпитават усет към естетиката и уважение към свободния дух на изкуството“, каза той.

Обръщайки се към отличените, Радев каза още, че днешната церемония е израз на дълбокото признание на обществото ни за тяхната посветеност, талант, труд и всеотдайност.

От името на отличените слово произнесе Вера Кирова. Обръщайки се към президента, тя каза, че наградата, която днес получава много високо цени. „Още повече, че я получавам от личност и човек, когото аз много уважавам като държавен глава“, каза тя.
БГНЕС