/ БТА
"В нашата съседка от десетилетия се насажда агресия срещу България и срещу българите. Когато имахме огромен натиск да допуснем безусловно Република Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, аз тогава два пъти наложих вето и повдигнах темата пред ЕС за правата на македонските българи, че техните права първо трябва да бъдат гарантирани чрез вписване в конституцията на страната и след това да се отваря пътят за преговорите. Тази позиция беше отстоявана до последно. Благодарение на лидерството на френското председателство и на президента Макрон тя стана факт". Това каза президентът Румен Радев.

Заради стрелбата: МВнР вика посланика на Северна Македония

Трябва да се разбере от държавното ръководство на Република Северна Македония, от обществото в нашата съседка, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно-историческо наследство. Това е единственият начин гражданите на Северна Македония да поемат по пътя, по който са изразили многократно, че желаят да вървят, разбира се, с уважение към нашата обща история и общи дълбоки исторически корени, подчерта Радев.

Българският парламент има да свърши важна работа сега този парламент, а не следващия. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото, когато ще бъде изключително късно, посочи Радев.

Дадох достатъчно време и за работа по тези закони, и за диалог, за да може партиите да поемат своята отговорност за съставяне на редовно правителство. Ако те са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем. Мандатите могат да се извъртят много бързо, но това зависи изцяло от партиите. Аз съм дал на тях възможността да решат, каза още президентът.

Петков: Ще се види кой има кураж да вземе управлението в този труден момент, ние имаме

Вчерашната позиция на продължаваме промяната показа още веднъж, че все още ръководството на партия има проблеми с познаването на законите в Република България. Съгласно тези закони президентът не участва в ръководството на службите. Когато си обзет от ентусиазъм да променяш нещо без да го познаваш добре, резултатът може да те отведе в неоаквана посока, заключи държавният глава.

Вчера Кирил Петков заяви, че от „Продължаваме промяната“ ще внесат за обсъждане в парламента промени преди евентуално да получат втория мандат.

Те предвиждат промени в закона, уреждащ процедурите по избор на председателите на службите за сигурност и главния секретар на МВР, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента.

Относно оставката на главния секретар на МВР, Радев съобщи, че ще се произнесе още днес.

Той съобщи, че следващата седмица ще проведе консултации и с последната парламентарно представена партия – „Български възход”.