/ пресцентър, Президентство
Държавният глава Румен Радев разговаря на „Дондуков“ 2 с френския писател Ерик-Еманюел Шмит, който е сред най-четените френскоезични автори и драматурзи в света.

Ерик-Еманюел Шмит е на посещение в България по случай отбелязването на 70-годишнината на големия български актьор и директор на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин. В срещата с Шмит участва и съпругата на държавния глава Десислава Радева.
 
Влиянието на дълбоките социални, политически и икономически трансформации в Европа върху културните възприятия на европейските народи и еволюционните и революционни подходи към случващото се на Стария континент бяха сред темите на разговора.

пресцентър, Президентство

Съвременният човек наистина е изправен пред дилемата да бъде оптимист по време или по място, в което да търси своето щастие и бъдеще, припомни държавният глава думите на Ерик-Еманюел Шмит. Румен Радев добави, че никой не може да постигне истинския мир, където и да отиде, ако не го е намерил първо в себе си. 
 
По думите на Ерик-Еманюел Шмит европейската политика трябва не само с думи, но и с реални действия да върне оптимизма на гражданите. „Има битки, които никога не могат да се спечелят напълно, но винаги трябва да се водят и една от тях е битката на интелигентността срещу глупостта. В подобна ситуация не победата е красива, а причината да се води самата битка“, посочи още Ерик-Еманюел Шмит.
 
По време на срещата Румен Радев подари на Ерик-Еманюел Шмит плакет с българската азбука и подчерта, че когато буквите идват от сърцето на една нация, те носят огромно символно значение не само за българите, а и за европейската култура и духовност.