Румен Радев
Румен Радев / пресцентър, Президенство на Република България
"Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е нашето единство". Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си за днешната среща на върха на алианса в Брюксел.

Той поясни, че говори за единство не само в общата политическа воля за развитие на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и в развитието на отбранителните индустрии и водещите технологии. Държавният глава отбеляза, че планът на НАТО за развитие до 2030 г. залага високи цели.

"Предстои да обсъдим адаптацията във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане", посочи президентът. Той припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за растящото разделение между страни производители, които развиват икономиките и социалните си системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти и изнасят, и на страни-клиенти, които, купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално и икономическо развитие.

"Посочих пътища за преодоляване на този технологически разрив между страните от НАТО чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка по-крупна военна сделка. Със задоволство мога да споделя, че в плана "НАТО 2030" вече виждаме начални проекти, които да водят в тази посока, заяви президентът. Изключително удовлетворен съм, защото проектите, които ще обсъдим, са залог за запазване на технологичното предимство на алианса и са от огромно значение за развитието на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на старт-ъп екосистемите", добави държавният глава.

Всички споделиха своето виждане, че най-важният фактор е единството ни като съюз. За пръв път в стратегически документ на НАТО се разглежда единството във всички измерения, не само в общата политическа воля и постигането на съвместимост във военен аспект. България има принос в разглеждането на единството в този стратегически документ, заяви президентът Румен Радев в изявление след като приключи срещата на върха.

"Не виждам бъдещето на Алианса като пазар. Виждам бъдещето като партньори, които заедно развиват нови технологии и високо ефективно оборудване. Мога да кажа, че тази идея бе приета с голямо одобрение. Тя има място в няколко важни проекта – за стимулиране на иновациите в отбраната и създаването на финансов фонд за тези иновации", добави Радев. 
БТА