Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за EURACTIV, цитирано от прессекретариата на държавния глава.
 
Държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа. „Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя Европа, точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията“, посочва президентът.
 
Радев: Отношенията ни с Русия не трябва да стават заложници на чужди интереси

Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията.… Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог", заявява Румен Радев.

Румен Радев: Културата в днешния напрегнат свят може и трябва да сближава народите
 
Радев за Борисов: Оценявам усилията, но е очевидно, че трудно може да надвика съпартийците си

В отговор на въпрос за отношенията си с управляващите, президентът подчертава, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго. „Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения“, категоричен е държавният глава и добавя, че има ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение.
 
Радев: Ще има успехи в правосъдната система, когато политиците се отчитат пред хората

„Например за мен и за огромната част от българския народ, борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство. Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години, а ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, начина на харчене на еврофондовете и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време“, е позицията на президента Румен Радев.

Румен Радев: Борбата с корупцията трябва да се води безкомпромисно

Според държавния глава това може да възстанови чувството за справедливост в обществото, а не само ограничаването на антикорупционните мерки до проверка на имуществени декларации.