Президентът Румен Радев коментира важни въпроси за страната в интервю за NOVA.

По повод разгорещените дебати и днес в парламента около доклада на правителството и дали той посочва Москва като заплаха за националната ни сигурност, държавният глава заяви, че отношенията ни с Русия не трябва да стават заложници на чужди интереси.

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, мирна и свободна Европа." Това е едно от заключенията в приетия преди 3 седмици от правителството доклад. От посолството на Русия отказаха коментар по доклада, докато не бъде официално гласуван от Народното събрание.
 
В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. Основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел за единна мирна и свободна Европа. Не е лошо да проследим в последните месеци, когато е изготвен доклада, какво са правили лидерите на тази единни, свободна и мирна Европа”, заяви Румен Радев.
 
Той даде за пример френския президент Еманюел Макрон, който постоянно се среща с Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която държи постоянна връзка с Москва.
 
Има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши", допълни той в коментар за настроенията спрямо Кремъл вътре в страната. „Време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия“, посочи още той.
 
Отношенията с Турция
 
Европа трябва да е единна пред Турция, смята Радев.
 
Той определи т. нар. „изборен туризъм“ като „обида“ и беше категоричен, че не трябва да се допуска гласуването под строй, което по думите му се случва на всички избори.
 
„И не говорим само за изборите. Но и за друго постоянно влияние. Какво става с ислямизацията в гетата - тя върви с финансови средства от чужбина. Нормално ли е вероизповеданията в България да се финансират отвън“, попита той, като уточни, че вече е предложил да се мисли за законодателни промени. 
 
Уседналостта е само един от начините за защита на нашия изборен процес. Трябва да се разработи система за електронно дистанционно гласуване, която да позволи на нашите сънародници в чужбина да дадат своя вот“, смята държавният глава.
 
Иначе президентът определи периода на първите си 235 дни на „Дондуков”2 като динамичен и много натоварен. „Много дейности, които бих групирал в няколко приоритета - суверенитет, законност, външна политика“, посочи той.
 
„Имаше едни изрядни избори. Работихме за налагането на кохезионната политика в Римската декларация. Водехме лоялна, но активна проевропейска политика“, допълни държавният глава. 

Престъпността у нас

Според президента престъпността в България винаги е нагла.

„В малките градове от години живеят в страх. Битовата престъпност е бич. Не виждаме реални резултати и това тревожи хората. Опитът показва, че трябва време“ - така Радев коментира дали в България се завръщат тъмните времена по повод отвличането на Адриан Златков.

Държавният глава беше категоричен, че за мащабите на корупцията у нас можем да съдим по драматичния срив на чужди инвестиции в страната.

Относно предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност, който ще е на тема корупция, президентът заяви, че очаква не само сближаване на управляващи и опозиция, но и ефективни мерки, около които да се обединят, за да се справи държавата с корупцията.
 
Съдебната реформа
 
Според президента трябва да си зададем няколко важни въпроса при изработването на антикорупционния закон: първо, с каква цел се прави антикорупционният закон; второ, какъв ефект се очаква от него и трето, с какъв инструментариум ще се постигне това?
 
По думите му бъдещият независим антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от сигнала, през активното събиране на информация до повдигането на обвинение.
 
„Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел”, изтъкна държавният глава.
 
„Този орган не трябва да стои и да чака, а да има много активна функция. Той трява да събира информация, да разследва и да обвинява“, допълни той.

Правомощията на президента
 
Радев беше категоричен, че няма намерение да инициира референдум, който би разширил правомощията му: „Не съм повдигал този въпрос. От самото начало заявявам, че ще спазвам българската Конституция. В момента има перфектен баланс на властта“.
 
„Президентът представлява 7 милиона българи. Той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над всички“, допълни той.
nova.bg