/ БГНЕС
„Импийчмънт срещу мен няма да напълни язовирите, няма да напълни хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението“.

Така държавният глава Румен Радев коментира възникналото напрежение между президентската институция и изпълнителната власт, след като преди дни той обяви, че сваля доверието си от кабинета „Борисов 3“.

Георги Марков: Държавният глава раздели нацията

Пред журналисти след годишната конференция за подготовката на Въоръжените сили Радев коментира как ще продължи да работи с правителството „Въпросът не е какво ще правя аз, а какво ще правим всички ние, българите. Ще си върнем ли държавата? Ще си върнем ли справедливостта? Ще си върнем ли роднините зад граница?“, попита той.

Владислав Горанов: Президентът реагира емоционално

Той отрече причината за неговото изявление да е възможността да се отложи влизането на страната ни в Еврозоната.

пресцентър, Президенството

„Това са абсолютно несъстоятелни твърдения“, категоричен бе Радев. Според него общественото внимание се фокусира върху въпроса за евентуално повишение на цените при приемането на еврото, а истинският проблем е на друго място. За пример държавният глава даде Португалия, която е отбелязвала икономически възход в годините след присъединяването ѝ към ЕС, но след влизането в Еврозоната изпада в дълбока стагнация.

Крум Зарков: Президентът казва истината, но управляващите не я приемат

На въпрос ще има ли диалог между „Дундуков“ 1 и „Дондуков“ 2 оттук нататък, Румен Радев отговори: „Аз на кой премиер да вярвам? От предния ден или от вчера? Премиерът от предния ден каза, че е свалил отдавна доверието от мен, а управляващите, в своите самопризнания днес, казват, че от 3 години те водят война с мен. Вчера премиерът казва, че нищо подобно няма и работим прекрасно. На мен ми се струва, че живеем в някаква държава на абсурдите. Когато аз съм искал да работя с правителството от самото начало, на мен са ми отказвали и министри, и срещи, и много други участия в други инициативи“.

Нинова: Споделяме мотивите на президента, правителството генерира кризи

Според президента той отдавна работи в помощ на правителството, а като пример за това даде участието му в Петърбургския икономически форум през месец юни миналата година. Там той се срещна с руския президент Путин и негов екип от министри. „Аз исках да дойдат министри с мен, както и министърът на енергетиката. Вие знаете ли какво означава 1 час да водиш преговори с президента Путин и да го убеждаваш, че цената на газа не е справедлива, че трябва да бъде намалена чувствително?“, попита Радев.

Борисов за президента: Съжалявам, че си е изпуснал нервите (ВИДЕО)

Държавният глава направи кратък коментар и за забраната, която Държавният департамент на САЩ наложи на български магистрат от Специализираният наказателен съд да посещава страната. „Това си е решение на Държавния департамент. То си има своите мотиви. Очаквам да има и достатъчно информация, която да предостави. Това още веднъж показва, че можем да преборим за върховенство на закона и ефективна борба с корупцията само с независим български съд и прокуратура. Това е изходът“.