/ БГНЕС
Това е генералска битка, заяви пред БНР Росен Плевнелиев (държавен глава в периода 2012 – 2017г.) по повод на отношенията президент – премиер.

Плевнелиев коментира снетото доверие на Румен Радев към правителството, на които по-късно Борисов отговори с думите: „Съжалявам, че си е изпуснал нервите“.

„Ето ви, генералската битка се случва. Тази битка е между „добрия“ и „лошия“ генерал“, добави той и подчерта, че в миналото няколко пъти е определял Румен Радев като генерал-популист.

Радев в обръщение към народа: Снемам доверие от правителството

Плевнелиев цитира сентенцията „Ако нямаш кауза, имаш нужда от война“ и призова да се запитаме каква е каузата на Румен Радев, който по думите му не се е посветил на единството на нацията и постоянно е бил „контра на управляващите“.

Росен Плевнелиен коментира тезата на държавния глава за влизането на България в еврозоната:

„В не едно свое интервю съм предсказвал, че тази година ще сме свидетели на най-важната геополитическа битка в България - това е битката за влизането на страната ни в еврозоната. Ако България влезе в ERM II през април, това означава откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това означава силна нова фаза на България в еврозоната, в богата и демократична Европа“.

Борисов за президента: Съжалявам, че си е изпуснал нервите (ВИДЕО)

Според него вече виждаме как всички, които са против това, се организират и ще действат. По думите му най-голямата лъжа, която се разпространява през последните дни в България, е, че се прави каквато и да било реформа във валутния борд: „Това, което се случва сега е изпускане на нервите на всички руски хибридчици, на всички, които не искат да влезем в еврозоната. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната“.

В България има консенсус, че валутният борд е това, което не трябва да се пипа, уточни Плевнелиев.

Близнашки: Няма абсолютен президентски имунитет в Конституцията (ВИДЕО)

Според Плевнелиев президентът има право да снеме доверието си от правителството, както и самият той постъпи през 2013-а година спрямо правителството на Пламен Орешарски, но:

„До тук Румен Радев не е дал нито едно решение на посочените проблеми в страната. Нека държавният глава да извика тези институции да работят заедно. Три години той не изгради никакво доверие с управляващите, а воюваше с правителството“. По думите му всички скандали са факт, но трябва да се даде решение за тях.

От тук нататък президентът Радев ще прави всичко възможно, за да се прожектира като алтернатива на правителството, прогнозира Плевнелиев и добави, че според него Румен Радев не се чувства добре като президент, а се бори за властта.
 
БНР