/ Министерски съвет
Нямаме пресечни точки с него, освен безсмислените КСНС, каза премиерът
"Той не ни е избирал. Как ще свали нещо, което го няма! Това е пряка намеса в независимостта на властите, точно обратното на това, което винаги е говорил". Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на президента Румен Радев, който по-рано днес в обръщение към народа обяви, че снема доверието си от кабината Борисов 3. 

Радев в обръщение към народа: Снемам доверие от правителството

„Все едно аз да кажа, че свалям доверието от кмета, той си е спечелил изборите. Откъде накъде ще се коментира управлението на няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин? Всички социологически агенции: червени, пембени, дават, че ГЕРБ е първа политическа сила. Той не дава доверието, че да го сваля. Хабите ми енергията, не ме интересува“, допълни той.

"Нямаме никакви допирни точки, освен безсмислените консултативни съвети, но които никога нищо не се решава, така че - ще ме облекчи", заяви още Борисов. 

Борисов инспектира изграждането на водопровода Мало Бучино-Перник (ВИДЕО)

Той уточни, че е свалил доверието си към президента още през декември. "Още декември месец казах, че г-н Радев за мен не е президент, като обединител, защото разединява нацията. И се аргументирах, че той говори това, което БСП и ДПС говорят. Когато станах кмет, София беше залята от боклуци. Целия ми съзнателен живот, последните години като главен секретар, кмет, премиер, винаги съм бил 20 ч. в услуга на народа.", подчерта Бойко Борисов. 

"Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Проблемът му не е с правителството. Проблемът му е с други независими институции.", заяви Борисов. 

"Той не дава доверие, за да го отнема", категоричен бе министър-председателят. 

"Прокуратурата е опасно да атакуваш, затова си търси друг враг. Аз декември съм си свалил доверието", посочи още Борисов.

Той многократно обяви, че няма никакво намерение да се кандидатира за президент.

"Никога не съм казвал, че ще се кандидатирам за президент. Точно обратното. Изкарваме си мандата и се занимавам с партията", каза той.

Борисов определи изказването на президента като политическо, с което се прави заявка за нова партия и търсене на друг враг.

"Дядо ми казваше: "Който копае гроб другиму, сам пада в него; Който нож вади, от нож умира. Сам паднал, сам убил се. Имаме хиляди поговорки за този, който първи напада. Аз не съм нападнал никого. Забраних на моите хора да коментират случая. Ако има нещо, да си го разясняват двете институции, какво ни намесват нас", продължи той.

Борисов отказа да коментира думите на американския посланик Херо Мустафа, че до дни САЩ ще обявят първия българин със забрана за влизане в страната заради корупция. Той изтъкна довода, че това не е негова работа, не е запознат, а службите работят.

Борисов не скри още, че се е издразнил от сутрешното интервю на главния секретар на президента - Димитър Стоянов, в бТВ и не се сдържа: "Сутринта ми дава оценка, келеш такъв". Последва друга изпусната, обидна реплика, този път отправена към журналистите на място, които настояваха да коментира изявлението на Румен Радев.
"Вие, като някакви мисирки тичате след мен!", ядоса се премиерът и дори сполучливо имитира звуците, които издават въпросните птици. Той обаче бързо се усети, че е направил гаф, и неколкократно се извини на журналистките с молба да се изчакват, като му задават въпроси, за да не го притесняват. " Извинявам се, не сте мисирки. Друг път една по една ми задавайте въпроси. Почвам да не мога да отговарям правилно, защото и аз се стресирам", оправда той непремераната си реакция.