Такова нещо като абсолютен имунитет за президента в нашата Конституция няма - това коментира в "Неделята на NOVA" проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право и бивш служебен премиер.

Той се аргументира с чл. 103 от Конституцията на България, където се казват изключенията, при които президентът и вицепрезидентът носят отговорност за действията си - държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Филчев към президента: Не се шегувайте с прокуратурата (ВИДЕО)

"За никакъв абсолютен имунитет не може да става дума - всички носят отговорност, особено тези, които заемат високи длъжности в страната", коментира проф. Близнашки.
 
"В една република не може да има безотговорни фактори, всички поемат отговорност. В нашия случай с държавния глава, той не е освободен от отговорност, тъй като всички негови актове се преподписват от министър-председателя или съответния министър, което означава, че те поемат отговорността за тях. Абсолютен имунитет са имали абсолютните владетели и от историята знаем как завършва животът им. Всички трябва да са готови да носят отговорност. Друг е въпросът за процедурите и за начина, по който това трябва да бъде осъществено. За това е много важно хората на върха на държавата да знаят, че носят отговорност", каза още Близнашки.               

Ситуацията е доста поучителна, определени среди се опитват да създадат истерия около това искане за тълкувателно решение от страна на КС.

Иван Гешев: Не водя лични битки с президента (ВИДЕО)

Аз много съжалявам, че президентът с такава лекота направи такава крачка и предизвика огласяването на записите. Смятам, че прокуратурата действаше правилно и в обществен интерес, когато главният прокурор отправи искане за тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България, отнасящ се до имунитета на президента и вицепрезидента на страната, каза още преподавателят по конституционно право.

Близнашки направи аналогия с процедурата по импийчмънт срещу Тръмп, която започна след като офицер даде показания, според които се накърнява обществения интерес.

От екипа на Радев признаха за SMS-а: Имаше покана за среща с главния прокурор

"Аз се надявам тази история да завърши по един легитимен начин. След като искаш светлината на прожекторите да бъде навсякъде, трябва да се научиш да поемаш отговорността. При тази ситуация, единственият начин да излезеш от ситуацията е да подадеш оставка. Ясно ми е, че това няма да се случи", заяви още проф. Близнашки.

Ще трябва да имаме търпение, за да видим каква ще бъде развръзката на тази ситуация. "Моят съвет към президентството е да бъдат по внимателни и да не дърпат дявола за опашката", съветва Близнашки.
NOVA