/ БГНЕС
Не можем да прекратим отношенията между институциите, категоричен е финансовият министър
„Вчерашното изявление на държавния глава е емоционална реакция на Румен Радев. В Конституцията подобна преценка на българския президент не съществува“. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира обръщението на Радев към нацията, в което държавният глава обяви, че снема доверието си към кабинета „Борисов 3“.

Радев в обръщение към народа: Снемам доверие от правителството

„Личната вражда между двама души не може да наруши рамките на Конституцията“, категоричен е Горанов. Той не поясни в прав текст кого визира, но подчерта: „Единият гонен, пък другият – без доверие“. Очевидно става въпрос за премиера Бойко Борисов.

Борисов за президента: Съжалявам, че си е изпуснал нервите (ВИДЕО)

„Ще продължа институционално да участват във всички формати на българския президент. Емоционалните реакции на политика Радев са негово право“, коментира още финансовият министър. Според него отношенията между Министерския съвет и президентството би следвало да продължат във вида, в който са били досега, а за пример Горанов даде участието на икономическия министър Емил Караниколов, който днес участва на форум с японски инвеститори, провеждан под егидата на българския президент.

Георги Марков: Държавният глава раздели нацията

Във връзка с темата за евентуалната негова отговорност за пропуснатите 500 млн. лева такси от хазарта, Горанов обясни: „Ако се установи лична моя вина или компетентност по закона за хазарта, тази моя отговорност не само, че ще бъде поета, но и тя ще се сведе до друг тип отговорност“.

„Ако съм знаел, не бих го допуснал“, категоричен е финансовият министър.

Владислав Горанов коментира и все по разрастващия се дебат в обществото за въвеждането на единната европейска валута у нас.

„Знам, че съпротивата срещу въвеждането на еврото ще се развива като драматургия в българското общество от много хора, които искат да попречат да затвърдим геополитическия си избор“, смята той.

Ние ще продължим усилията си да влезем във все по-тясна интеграция с институциите на съюза, за да не сме държава на втора скорост“, категоричен е Горанов.