/ БГНЕС
Според ДПС държавният глава само критикува, без да дава формула за излизане от кризата
Президентът не снема и не дава доверие, смята заместник-председателят на ПГ на ДПС в парламента Йордан Цонев.

В декларация от името на групата Цонев направи оценка на вчерашното обръщение към нацията на държавния глава Румен Радев, в което той обяви, че снема доверие от кабинета „Борисов 3“. Цонев припомни, че такъв акт в своя мандат направи и президентът Плевнелиев спрямо правителството на Пламен Орешарски през 2013, когато от ДПС също изразиха негативната си оценка.

Радев в обръщение към народа: Снемам доверие от правителството

„Това не е нещо, което ДПС смята, че е удачно за българския държавен глава“, подчерта Цонев, но поясни, че движението не отрича правото на президента да прави обръщения към народа и да дава различни оценки.

„Колкото до конкретиката на това обръщение, президентът не каза нищо ново“, категоричен е депутатът. Според Йордан Цонев за всички е видно, че властта се „движи от криза в криза“. „Решават се кризи само и единствено с умението на премиера да решава кризи в остра фаза. Няма никаква превенция на кризите. Кабинетът, министрите и мнозинството почти не участват в решаването на кризите, в тяхното предотвратяване“, упрекна той.

Георги Марков: Държавният глава раздели нацията

Според него правителството не извършва необходимите за държавата реформи, въпреки че тя има „крещяща нужда“ от тях.

„Такива реформи се извършват само с широко политическо съгласие, иначе те са обречени на неуспех или съответният кабинет пада. Затова ние от три години, призоваваме да седнат основните политически сили и да очертаят приоритетите и секторите, които ще бъдат дълбоко реформирани“, заяви още Цонев от парламентарната трибуна.

Борисов за президента: Съжалявам, че си е изпуснал нервите (ВИДЕО)

Според депутата самото изявление на Румен Радев от вчера може да задълбочи още повече кризата в управлението. Държавният глава получи и упрек от ДПС за това, че само критикува, но без да посочи „формула за излизане от кризата“.

„Ако формулата е нови избори, ние не сме убедени, че те ще донесат нещо по-различно“, категоричен е Цонев. Според него упражнението „стани да седна“ не си струва усилията.

От ДПС заявиха още, че ще търсят промяната единствено чрез диалог, защото, според тях, войната между институциите не е средство за решаване на проблемите в държавата.