/ БГНЕС
От Воля пискаха референдум за въвеждането на еврото
„Основният проблем на президента е, че е президент на БСП, а не на всички българи. Той няма легитимността да излиза и да критикува когото и да било в тази държава, защото той е част от системата, която създава кризи, а не част от решенията“.

Това мнение изрази лидерът на „Воля“ и заместник-председател на парламента Веселин Марешки.

Георги Марков: Държавният глава раздели нацията

В декларация от името на парламентарната група той коментира вчерашното обръщение на Румен Радев към нацията, в което държавният глава обяви, че снема доверието си от правителството. „Много добре написани речи – вчера от президента на републиката, а днес от голяма част от изказванията в парламента. Но какво от това? Това го слушаме от 30 години“, смята Марешки.

„Вчера президентът излъга, че се интересува от изборното законодателство“, коментира още Марешки, визирайки призива на Радев за по-скорошно въвеждане на машинното гласуване, което да гарантира честността на вота. По темата от „Воля“ канят президента на обсъждане по няколко точки, сред които видеозаснемане на броенето на бюлетините, и забрана за гласуване на неграмотни българи.

Йордан Цонев: Президентът не снема и не дава доверие

„Тези хора, които създадоха най-големите кризи в България, те ли имат правото да създават тази суматоха и да бъдат морален стожер на обществото“, разкритикува Веселин Марешки БСП, които подгрепиха действията на Радев.

„Проблемът на България е, че има силна социалистическа партия, която според него „задушава“ възможността за изява на алтернативни политически движения. Докато има сравнително силна социалистическа партия, винаги ще управлява ГЕРБ. Вие сте им много изгодни“, обърна се той към депутатите от левицата.

По-късно от партията на Марешки обявиха, че създават инициативен комитет за организиране на референдум, в който да залегнат 4 въпроса. На първо място дали страната ни да приеме еврото, второ - да бъде ли забранено на неграмотните да гласуват, трето - да се заснема ли на видео броенето на бюлетините при провеждане на избори и накрая - налагане на забрана за внос на боклук в страната.