Работници от завод в Монтана се натровиха и препълниха болницата
Работници от завод в Монтана се натровиха и препълниха болницата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Близо 50 работници от завод в Монтана преминаха през инфекциозното отделение на местната болница заради отравяне. Симптомите са типични за хранително отравяне, обясни д-р Илияна Събчева, завеждащ инфекциозното отделение на болницата в Монтана.

Днес състоянието на работниците вече се подобрява. 10 от настанените вчера са били в тежко състояние, но през нощта състоянието им се е подобрило, уточни д-р Събчева. „Имаше много тежки случаи вчера. Тази сутрин също идват с втрисане, главоболие, високо кръвно, гадене, повръщане”, обясни тя.

Точната диагноза ще стане известна утре, когато завърши обработката на лабораторните проби. „Ние се съмнявахме за салмонела, но най-вероятно няма да бъде това. Ще търсим друг причинител - ешерихия коли, може би”, поясни д-р Събчева, цитирана от в.„24 часа”.

Според информация на TV7 проблемната храна е бил обядът на хората в четвъртък - картофени кюфтета със зелена салата. Всички, които са консумирали от ястията, са натровени и в момента се лекуват. Работниците са получавали столова храна, приготвена от заведение за бързо хранене.

Заради големия брой потърсили се е наложило да се поставят легла в коридора и да се настанят пациенти в съседни отделения, коментираха от болницата в Монтана.

Междувременно Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че е издала разпореждане за преустановяване на дейността на фирмата, приготвила и доставила храната в завода.