Работна група ще набелязва мерки за повишаване на пътната безопасност
Работна група ще набелязва мерки за повишаване на пътната безопасност / снимки: БГНЕС

Работна група с участието на прокуратура, изпълнителна власт и народни представители, ще набелязва мерки за повишаване на пътната безопасност. За това се споразумяха участниците в дискусия на заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента. Предстои да се уточни съставът на работната група, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Участие в дискусията взеха и министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова, както и главният прокурор Сотир Цацаров. Общо беше мнението, че са наложителни законодателни промени. Цацаров заяви, че спешно трябва да се промени Законът за административните нарушения и наказания, тъй като вместо да служи като превенция, той стимулира нарушителите.

Според транспортния министър Ивайло Московски е крайно време да се изработи изцяло нов Закон за движение по пътищата. Той отбеляза, че трябва да се намали срокът за ползване на автомобилния парк. Може да се завишат изискванията за пунктовете за технически прегледи и без това има достатъчно много, коментира той.

Според него положителна мярка ще е товарният трафик да се поеме от железниците, тъй като така ще се облекчи трафикът по автомагистралите.

Работна група ще набелязва мерки за повишаване на пътната безопасност
netinfo


Румяна Бъчварова заяви, че за последната година в страната са станали над 3000 пътнотранспортни произшествия, загинали са близо 300 души, над 3000 са пострадали в катастрофи.

В 97% от случаите произшествията са по вина на водача на МПС, малко над един процент са по вина на пешеходец. Основна причина за катастрофите е превишената скорост, каза министърът. Други причини са неправилни маневри и изпреварване, отнемане на предимство. Едва 3,46% от катастрофите са станали, заради употреба на алкохол от водача.

Най-много са катастрофите в населени места - в 71% от случаите. По пътища извън населени места са станали 28% от произшествията, а на автомагистрали - 6,7%. Според Бъчварова основен е въпросът как да се ограничи скоростта в населените места, най-вече в големите градове. По думите й липсва ефект от наказателните мерки и санкциите. Няма финансиране за превенция, заяви вътрешният министър. Според Бъчварова трябва да има акцент върху избягване на рецидивите.

Работна група ще набелязва мерки за повишаване на пътната безопасност
netinfo

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова сред причините за увеличаване броя на жертвите по пътищата е липсата на видео камери.

Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че верният подход по отношение на санкциите за нарушения на пътя е не просто утежняването им, а ефективността им, т.е. нарушителят да знае, че ако бъде санкциониран, няма как да не си плати глобата и ако не я плати, ще бъде лишен от правото да шофира. За най-тежките нарушения, ако има спиране от движение на автомобила или се отнемат регистрационните табели, дали няма да отидете да си платите глобата, попита Цацаров.