/ БГНЕС
Новите текстове ще целят да гарантират прозрачен изборен процес
Работна група с представители на всички парламентарно представени партии ще готви нови промени в изборното законодателство. Решението за това е взето на Председателски съвет в парламента и подкрепено от всички партии.

Тази работна група ще се постарае, в рамките на 3 месеца, да анализира изминалите избори, да намери точки, по които можем да постигнем максимален политически консенсус и да излъчим законопроект за изменение на Изборния кодекс, който да отговаря на очакванията на българските граждани за прозрачен изборен процес. Да гарантираме със сигурност, че всеки даден глас, за всеки вид избор, ще бъде коректно отчетен“, коментира председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

ГЕРБ иска Изборният кодекс да бъде преразгледан след местните избори

От ДПС пък се надяват на „отговорно политическо поведение“ при следващата редакция на изборната правила. „Досега приемахме текстове, които противоречат на основния документ – Конституцията и други възлови документи“, заяви депутатът от движението Халил Летифов.

„Обединени патриоти“ ще търсят консенсус за неща, свързани с „честността на изборите“.

Радев: Идеални избори няма, спасението е в машинния вот

„През последните годините призракът на съмнението, че изборните резултатите не са отчетени реално и има фалшификации, винаги е съществувал. Дори една част от съмненията да премахнем, чрез тези промени, ще бъде добре свършена работа“, аргументира се съпредседателят на парламентарната група Искрен Веселинов.

От „Воля“ също имат свои предложения – неграмотните и хората със задължения към държавата да нямат право да гласуват.