Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Президентът призова за по-тежки наказания при нарушения на изборните правила
Спасението срещу недействителните бюлетини е в машинният вот, заяви президентът Румен Радев в началото на инициираната от него среща между отговорните институциите за провеждането и организацията на местните избори тази година.

Президентът организира среща за обсъждане на проблемите при проведените местни избори

Освен представители на Централната избирателна комисия, на срещата присъстваха и много представители на различни организации, както и анализатори на изборния процес. Пред всички тях държавният глава отново изведе на преден план необходимостта от цялостно въвеждане на машинното гласуване у нас.
„Шест месеца преди следващите избори, всичко да е по местата си“, призова президентът, който настоя изпълнителната и законодателната власт „да ускорят темповете на работа“ и по въвеждането на дистанционното електронно гласуване.

Административен съд – Кюстендил потвърди решението за резултата от избора на общински съветници в Община Дупница

Той отправи и въпроса защо в Бюджет 2020 няма текст за откриване на процедура за закупуване на машини за гласуване. „Откъде и как ще се осигури финансирането и най-важното – кога ще започне процедурата“, попита Радев.

ГЕРБ иска Изборният кодекс да бъде преразгледан след местните избори

„Получих подробни доклади, както изисках, от МВР, ДАНС и Прокуратурата. В момента те не са тук, но липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите и закона за провеждането на честни и открити избори“, отбеляза Румен Радев ред присъстващите на срещата. Президентът подчерта, че след нея ще инициира и консултации с политическите партии, на които също да бъде обсъдена възможността за подобряване на изборния процес.

Без машинно гласуване на местните избори

„Идеални избори няма! Това е една огромна организация, която обхваща всички хора в държавата и е нормално да има проблеми, но не е нормално, когато тези проблеми излизат извън една общо приета обществена рамка. На последните местни избори, според мен, в редица отношения ние излязохме от тази рамка“, смята държавният глава.
 

Румен Радев
БГНЕС


За пример той посочи големия процент недействителни бюлетини за общински съветници, броя сгрешени бюлетини, корпоративния и купения вот, както и нарушенията на някои медии и социологически агенции, изнасящи в нарушение на закона резултати в изборния ден. Румен Радев определи като „голямо предизвикателство“ още купения и корпоративен вот, както и разминаванията в процентите на екзит половете, които според него влияят на вота. „Усещането у хората е, че се върти индустрия за десетки милиони“, коментира Румен Радев, според когото законодателят трябва да помисли и за повишаване на наказанията за престъпления, свързани с изборния процес.

Сметките показват: 59 лева на гласоподавател за машинно гласуване

„Това е престъпление срещу демокрацията, защото се променя вотът на гражданите“, аргументира се той.

Румен Радев
БГНЕС

Според председателя на ЦИК Стефка Стоева последните местни избори са били добре организирани, а резултатите от тях – легитимни, което се доказва с по-ниския брой жалби, в сравнение с тези през 2015 година.